Alt 135

Vandaag moest ik de naam François typen en daar zit zo’n ‘ç’ in. Op zulke momenten ben ik gelijk terug bij begin jaren negentig. Ik werkte op een afdeling waar studiemateriaal werd gemaakt. We moesten complete boekwerken digitaliseren en overtypen in Word Perfect. Er was wel een tekstscanner, maar die werkte alleen als de letters in de brontekst haarscherp waren. Duizenden pagina’s heb ik al typend overgezet. Wat ik zo handig vond, waren de Alt-codes. Alt 135 voor ‘ç’ en Alt 159 voor ‘ƒ’, om er een paar te noemen.

Pas nu besef ik wat een gouden jaren de jaren negentig waren. Met weemoed denk ik aan werkgevers die hun personeel trainingen voor de zakelijke markt aanboden. Dan ging je gezellig met je collega’s een dagje naar Den Haag, waar de Infotheek op een toplocatie cursussen Word Perfect gaf. En daar leerde je dan over Alt 135 en zo.

Ik herinner mij verder een training in een klasje van vijf bij Rank Xerox. Het was in Hoofddorp of Amstelveen. Ik had vertraging en mocht er van mijn werkgever met de taxi vanaf Amsterdam CS heen. Je kreeg daar ook van die heerlijke lunches voorgeschoteld. Want zo’n training was eigenlijk een verkooppraatje voor de gebruikers van hun apparatuur.

Vergelijk dat eens met hoe het nu gaat. Je moet zelf maar op internet naar een oplossing zoeken als je vastloopt met Windows 10. En mooi dat het antwoord op je vraag daar vaak helemaal niet staat. Voor mij is het een hele geruststelling dat die Alt-codes tenminste nog bestaan.

Ik mis het ‘ƒ’-teken best wel. Het is zo’n sierlijk symbool dat je in een zwierige zwaai met pen op papier zet. Dat gebaar maak ik nu haast nooit meer. Die stomme ‘€’ ook.

Een gedachte over “Alt 135

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Mmmm, ik heb een heel ander beeld. De computerprogramma’s die we in het begin gebruikten waren in mijn geheugen heel gebruikers onvriendelijk. Ik kan me alleen nog taferelen herinneren dat het niet lukte om iets uit te printen en als het dan eindelijk lukte, dan kwam het document er in 30-voud uit.
    Ik was ook regelmatig de hele tekst kwijt. En automatisch opslaan bestond volgens mij nog niet. Maar het zal heus aan mij hebben gelegen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.