Grote afwezige op klimaattop

Met de klimaattop in Parijs is het redden van ons leefmilieu weer helemaal hot. Ik hoop dat er nu echt werk van wordt gemaakt. En ik wil even wijzen op de meest voor de hand liggende oplossing: geboortebeperking. Wat gek toch, dat niemand daaraan denkt.

8 gedachtes over “Grote afwezige op klimaattop

 1. Blewbird

  Ik kan niet anders dan het heel erg met je eens zijn. Langzamerhand krijg ik een nare smaak in mijn mond van begrippen ‘duurzaamheid’ en ‘hervorming . Die zijn toch gewoon ‘rechts’, in de zin dat ze het probleem niet bij de bron (kapitalisme, streven naar meer winst) aanpakken?

  1. Om het probleem bij de bron aan te pakken, moeten fluwelen handschoentjes uit, belangenverstrengeling ontrafeld en diplomatie overboord. Kennelijk is dat wat veel gevraagd. Ik blijf erbij dat alleen radicaal ingrijpen voldoende verandering kan bewerkstelligen.

 2. Wat mij betreft is het eerder beangstigend dat mensen ouder en ouder, zieker en zieker en hulpbehoevender worden…. Daar moet heel wat tegenaan geboren worden om nog een béétje jong bloed rond te hebben lopen

 3. basstarter

  jawel, vroeger in de 70’s was dat een item maar dan als bron van armoedebestrijding. Maar juist arme mensen krijgen meer kinderen. Dan moest je ze rijker maken. Tja…..dat was blijkbaar moeilijk. En delen….daar doen we niet aan.

  1. Tja, in een deel van de wereld, zoals in Afrikaanse landen waar een middenklasse ontstaat, begint het gemiddelde aantal kinderen per paar wel te dalen. Maar zonder sociale verzekering beschouwen de meesten armen een grote kinderschare als de enige zekerheid voor zorg bij ziekte en op hun oude dag.

 4. Ingrid van Bouwdijk

  Ik vind het nooit een reden om maar door te broeden omdat er nu een aantal decennia lang sprake is van versnelde vergrijzing en mensen ouder en ouder en zieker en zieker worden. Ik zie dat eerder als een zure appel waar we doorheen moeten tot de baby boom er niet meer is.
  Een tijd terug zag ik een video oa over bevolkingsgroei van Hans Rosling, Edutainer bij de Gapminder Foundation. Ik vond het echt aansprekend uitgelegd hoe je data zou moeten interpreteren. Dit was in het kader van de Sustainable Development Goals (vanaf 2015).

  Ik zie nog een andere specifiek over bevolkingsgroei:

  ik heb alleen de eerste video gezien. Wat ik eraan miste was een link tussen aantallen mensen en klimaatverandering met alle gevolgen vandien. Ook al stabiliseert de bevolking straks op 9 miljard, dan nog is dat een hoge druk op het milieu als we niet heel snel anders gaan leven.

  1. Hoi Ingrid,

   Zojuist heb ik een derde video van begin tot eind bekeken. Interessante stukken staan er in van minuut 10 tot 15 over het (gemiddeld) al sterk afgenomen aantal grote gezinnen (tegenwoordig krijgen steeds meer vrouwen in Azië en Afrika gemiddeld slechts twee kinderen). Minuut 20 tot circa 25 gaat over de bevolkingssamenstelling en groei. Van minuut 50 tot het eind praat hij over klimaatverandering. Hij wijst erop dat met name de consumptie bij het rijkere deel van de bevolking het meest daaraan bijdraagt. Bekend verhaal en terecht. Gedragsverandering is overal van belang. Dat geldt straks ook voor de nieuwe relatief rijke mensen.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.