Het deze keer goed doen

Ruim 22 jaar geleden trok in een nieuw appartement. Daar zat toen een heel eenvoudig keukentje in. Het zag er wel aardig uit; het kon ermee door. Voorlopig dan. Steeds wanneer er genoeg geld was, stond ik voor de keuze: wordt het een vakantie, of wordt het een nieuwe keuken? In die periode heb ik de halve wereld gezien.

Pas toen mijn appartement op Funda verscheen, drong het goed tot mij door. Die keuken was gewoon een lelijk, simpel ding. Dan ga je je toch afvragen: ‘Had ik die keuken niet beter veel eerder door een mooie kunnen vervangen? Dan had ik daar nog jaren plezier van gehad.’

Spijt heb ik er niet van. Maar sinds de verhuizing heb ik wel sterk de behoefte om alles nu gelijk goed te doen. Jezelf deadlines stellen is zoiets als jezelf pesten. Toch zitten ze in mijn hoofd. Per sé voor 21 juni moest de tuin gedaan zijn. Per sé voor de winter moeten alle grote klussen af zijn. En volgend voorjaar moet en zal die woonkamer helemaal geschilderd zijn. Want het leven is te kort om steeds weer te denken: ‘Het is niet geweldig, maar ach nou ja, het kan zo nog wel.’