Het land van mijn vader

De tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist’ valt samen met mijn nostalgische tour door Zuid-Holland. Ik volg het voetspoor der schilders van de Haagse School tot in Wolfheze en Oosterbeek.
Hun werk is een ode aan het leefgebied van mijn vaders voorouders. Het Gemeentemuseum Den Haag toont zelfs een plattegrond van de polder waarnaar wij vrijwel zeker zijn vernoemd.

De schilders legden met penseel een klassiek Hollands landschap vast dat al onmiskenbaar was veranderd. Er reed een rokende stoomtrein die de functie van de trekvaart overnam. Gesis en gebonk langs de vliet waar een schip voorheen stilletjes voorbij gleed. Een eeuw eerder was een voorvader  zo’n schipper in Voorburg.

Dagjesmensen trokken naar de kust. De heren in pak en met hoge hoed op. De dames in hun dichtgeknoopte blouse en lange rok. Je ziet ze rond de eeuwwisseling flaneren voor het Kurhaus. Dat torende toen nog in splendid isolation boven alle andere bebouwing uit. Ik heb een foto van mijn jeugdige opa en oma aan zee. Ze dragen vergelijkbare kledij.

Er is een schilderij van het bos waar ik straks naast woon. Ook zie je een schilder in de zon aan het werk bij een omgeploegd veld. Wat een rust straalt dat schilderij uit. Een oude schilderdoos met tafereeltjes, klodders en tubes verf is er tentoongesteld. En een kunstenares ving de zomerse geur van het grasland in parfum. Ik heb er mijn vinger in gedoopt. Het is werkelijk alsof je de polder ruikt.

De polders van toen zijn nu grotendeels verdwenen. Op schilderijen staan koeien met hun poten in het water dromerig voor zich uit te staren. Of ze zoeken verkoeling in de schaduw van romantisch getekende bomen. Nu zijn de sloten te diep en de bomen verdwenen, want het grasland wordt strak gemanaged. Wetenschap heeft ons een aangenamer leven gegeven dan onze voorouders ooit kregen. Toch kijk ik met een zekere weemoed naar het buitenleven aan het eind van de negentiende eeuw.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.