Kijken of zien

Ooit ontmoette ik iemand die het fotograferen volledig had afgezworen. Wij reisden in gezelschap door een bijzonder fotogeniek land. Een land waar toen slechts 6.000 toeristen per jaar kwamen. Bij elke stop tijdens de busrit nam de hele groep driftig foto’s. Hij, daarentegen, ging ergens zitten en aanschouwde het plaatselijke tafereel. Meestal stonden nieuwsgierige bewoners binnen no-time om hem heen. Die waren zelden eerder westerlingen tegengekomen.

Wie van ons zou nu de best bewaarde herinneringen hebben?

Vorige week kwam ik bij Blaak boven de grond. Daar pronkt sinds kort de Markthal en die moest worden gezien. Ik keek vanaf de eerste etage naar het gewoel en gekrioel op de vloer. Overal fotograferende mensen: met mobieltjes, camera’s en grote lenzen. Kiekjes nemend van elkaar, de markt en de kleurrijke wand. Ik deed volop mee, want ik wilde mijn eigen unieke beeld creëren. Natuurlijk koos ik een nét iets andere invalshoek dan alle anderen deden. Heel geraffineerd en artistiek en zo.

Hoeveel foto’s zouden er inmiddels van de Eiffeltoren bestaan?

. IMG_3257IMG_3259