Wisselend energieniveau

Sterke en gezonde mensen staan zelden stil bij het voordeel dat ze van hun conditie hebben. Meestal nemen ze voor lief dat ze geen pijn voelen en altijd energiek zijn. Mijn ervaring is dat zij zich soms moeilijk kunnen voorstellen hoe het voor anderen is die minder fit en krachtig zijn. Zeker wanneer er aan de buitenkant niets te zien valt.

Ik ben gezond en (waarschijnlijk) vooral mentaal redelijk sterk. Maar ik heb wel te maken met een wispelturig energieniveau. Afgezien van voldoende slaap, spelen enkele andere zaken een rol. De belangrijkste is dat ik op tijd moet eten. Daar kan ik niet omheen.

Als ik op vakantie ga, heb ik voor minstens een week aan noodrantsoenen bij me. Die bestaan uit broodjes voor de eerste dag, fruit, pakken mueslikoeken, nootjes, en dergelijke. Ik moet opletten met suiker en maaltijden goed plannen. Anders word ik slap en duizelig en breekt het klamme zweet mij uit. Daar hoef je echt geen diabetespatiënt voor te zijn. Volgens de huisarts is alles in orde.

Toch kan ik zo vreselijk moe worden van mensen die meer energie hebben dan ik. Mensen die meer praten, beweeglijker zijn en meer uithoudingsvermogen hebben. Mensen die korter pauzeren, sneller lopen en harder tegen een heuveltje op fietsen dan ik. Dat is bijna iedereen dus. Ik word continu overtroffen door mensen die vijftien jaar ouder zijn dan ik. Vreemd genoeg zijn ze meestal niet jonger, overigens.

Kom ik na een zware wandeltocht thuis, dan mailt een oudere vriendin: ‘Had je nog last van spierpijn?’ ‘Nou,’ schrijf ik terug ‘ik was wel behoorlijk stijf, hoor.’ Schrijft zij: ‘Eerlijk gezegd had ik nergens last van. ‘s Avonds moest ik nog lang in de keuken staan om eten voor bezoekers te bereiden.’ Echt, het mag dan een vriendin zijn, maar soms kan ik zulke mensen niet uitstaan. Nooit hebben ze ergens last van. Het gaat altijd goed. Bah.

2 gedachtes over “Wisselend energieniveau

 1. Ik geloof er niets van. Die mensen houden de schijn op supermensen te zijn. Ik heb aanvaard dat ik moe word van dingen waar anderen niet moe van worden. Van een hoop drukte bijv. En veel herrie. Vroeger vond ik mezelf maar een mietje, kom op, stel je niet aan, de anderen kunnen het ook! Nou niet meer, we zijn allemaal verschillend en mij boeit het niet meer wat een ander allemaal kan. Nou, ik kan weer andere dingen! Zoals begrip opbrengen voor anderen, wat anderen maar moeilijk kunnen opbrengen.
  Lekker puh.

  1. Zo is dat. 😉
   Ik geloof wel dat andere mensen door hun fysieke bouw of conditie meer uithoudingsvermogen hebben of sneller zijn. En sommigen hebben zo hun eigen reden om zichzelf voorbij te lopen. Maar ik luister liever naar mijn lichaam dan dat ik de boel forceer.
   Mijn zus las dit stukje en wees mij nog op het verhaal van de haas en de schildpad. Ook mooi.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.