Oude dossiers in de kelder

Vandaag dacht ik terug aan een opdracht bij mijn eerste werkgever. Het accountantskantoor was gevestigd in een statig oud pand. De belastingformulieren waren ingevuld en de boekhoudingen waren bij. Dus vroeg ik of er nog een klusje was. There and then heb ik een belangrijke les geleerd: wees héél voorzichtig met vragen om werk.

Ze wisten wel wat. De archiefkasten puilden uit en de dossiers moesten worden opgeruimd. In de gang was een deur die ik nog niet eerder open had gezien. Iemand haalde een sleutel en leidde mij naar een ondergronds domein. Over de volle lengte en breedte van het pand stond de kelder vol archiefkasten. De ruimte werd enkel bezocht als dat hoogst noodzakelijk was.

Het was er stoffig, maar wel warm en droog. Je kon er alleen niet rechtop staan. Ik heb er wekenlang voorovergebogen rondgeslopen. Boven hoorde ik het gestommel van collega’s op de houten vloer. Soms liepen ze recht boven mij. Dan dwarrelde er een wolkje stof omlaag. Op een krukje voor de kasten spitte ik talloze dossiers van particulieren door. Daar zat ik dan, als jongste medewerker in eenzame afzondering. Slechts de uitstapjes naar de koffieautomaat brachten daglicht en afleiding.

Je zou het niet verwachten, maar ik heb mij er prima vermaakt. Alle documenten ouder dan vijf jaar konden eruit. Behalve speciale stukken, zoals eigendomsbewijzen van huizen en aandelen. Menig dossier prikkelde de fantasie. Er zaten zeer oude papieren tussen en hele levens trokken aan mij voorbij.

Momenteel heb ik weer weinig te doen op mijn werk. Daarom schreef ik een voorstel voor herindeling van dossiermappen. Ze zijn digitaal en zitten vol tekst en videomateriaal. Maar ze halen het niet bij de romantiek van die oude dossiers.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.