Tweede kans voor leeg winkelpand

In de Randstad lijkt het nog mee te vallen. Maar daarbuiten zie je soms hele winkelstraten kampen met leegstand. Tegelijk is er een snel groeiend tekort aan sociale huurwoningen. Veel huizen zijn in de afgelopen jaren verkocht door corporaties, terwijl er weinig sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Het wordt tijd voor betere afstemming tussen vraag en aanbod.

Veel mensen met een urgentieverklaring wachten al op een sociale huurwoning. Daar zitten gehandicapten en ouderen bij die vanuit instellingen verhuizen. Voor deze groep zie ik opties in een winkelgebied. Want velen van hen hebben weinig contacten. Dan is wonen in een straat met een mix van huizen en winkels wellicht aantrekkelijk. Daar komen altijd mensen langs. Menig overdekt winkelcentrum is al favoriet bij scootmobilisten en bejaarden. Vooral wanneer er bankjes staan waarop ze rustig kunnen zitten.

Bouw leegstaande winkels op de begane grond om tot woningen voor senioren en gehandicapten. Er bestaan al inpasbare modelbouwwoningen voor lege kantoren. Wellicht is iets dergelijks ook haalbaar voor winkelcentra. In oude binnensteden staan bovendien veel etages boven winkels leeg. Met een gesplitste ingang beneden kan boven een appartement voor jongere bewoners worden gemaakt. Richt een naburig winkelpand in als wijkgezondheidspost. Dat trekt weer extra bezoekers naar de overgebleven winkels toe.

Herbestemming van bestaande panden voorkomt dat er op bepaalde plaatsen te veel wordt bijgebouwd. Dat is voorheen door onderling wedijverende gemeenten al te vaak gedaan. Bovendien veranderen onze woonbehoeften geleidelijk. Dan kan je maar beter gebouwen hebben die met de tijd mee kunnen gaan.

3 gedachtes over “Tweede kans voor leeg winkelpand

  1. In de randstad is het ook, maar misschien is daar nog meer geld om het te verbergen. Sjieke etalages met subsidie van de gemeente. Om het stadsbeeld niet teveel aan te tasten, toeristen te blijven aantrekken. Nu ook al landelijke dorpswinkel V&D in de problemen. Die zitten hier op de hoek. Wat nodig is voordat we winkels ombouwen tot woningen is bezinning op het benodigde winkelaanbod. Sommige heb je namelijk echt nodig.

    1. Mee eens, bezinning op het benodigde winkelaanbod is heel relevant. Ik zie wel iets in een afgewogen mix van een totaalaanbod, waar alles tussen zit wat je nodig hebt. Eten en drinken, huishoudelijke artikelen, kleding, schoenen en accessoires, cadeau-artikelen, kappers, een bank, eetcafés met terrasjes, elektronica, een zorgwinkel, de fietsenmaker, de hakkenbar, en ga zo maar door. Liefst in verschillende prijsklassen en interessant voor alle leeftijden.
      Er is nu landelijk zo’n groot overaanbod aan winkeloppervlak, dat er genoeg m2 zijn om een andere bestemming te geven. Ook hier zie ik veel in een mix van wonen, werken, leren, zorgen en recreëren voor alle leeftijden.

  2. Pingback: Geen bebouwing meer in het groen! – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.