Zwart scherm

Het is zaterdagochtend en ik wil op internet even naar mijn bankrekening kijken. Ik zet mijn laptop aan en loop naar de keuken voor een kopje koffie erbij. Als ik terugkom is het scherm zwart. Hm, vreemd, ik had hem toch net aangezet? Er gebeurt niets.

Als ik hem uitzet en daarna weer aan, doet hij nog steeds niet wat ik wil. Er verschijnt wel een bericht van Windows. Iets over ‘initialisatieproces werkt niet’, of zo. Oh jee. Ik doe net alsof het helpt wanneer je nog een paar keer op de aan/uit-knop drukt. Hier heb ik tenslotte ook niet voor doorgeleerd. Er verschijnt op het zwarte scherm nog een bewegingloos pijltje. Maar bij de vierde poging reageert hij helemaal niet meer. Slik.

Dit is zo’n moment waar elke computerleek voor vreest. Tot nu toe heb ik steeds mijn computers op tijd vervangen om zo’n situatie te vermijden. Maar nu moet ik eraan geloven. Wat als hij niet meer te redden is? In november heb ik nog een back-up van bestanden gemaakt. En ach, zo belangrijk zijn de recentere documenten toch niet.

Wat ik minder aanlokkelijk vind, is dat ik mijn computer moet wegbrengen. Dan kan een of andere monteur zomaar overal bij. Niet dat mijn bestanden zo smeuïg of bijzonder zijn. Maar mijn halve leven staat er in woord en beeld op. Hierover hou ik liever zelf de regie. Daarom bel ik diverse 24/7 thuisservicediensten. Alleen zijn die er op zaterdag even niet.

Uiteindelijk bel ik de computerwinkel waar ik hem heb gekocht. ‘Oh’, zegt de medewerker, ‘Het komt best vaak voor dat een computer niet opstart.’ Fijn, ik ben al bijna gerustgesteld. Als het aan de hardware ligt, valt het nog onder de garantie. Dan moet ik hem wel een paar daagjes achterlaten. En anders betaal ik graag voor een snelle softwarereparatie. Alles beter dan een leven zonder laptop.

Ik prop het ding in mijn wandelrugtas. (Valt het jullie ook op dat elke nieuwe laptop te groot is voor de oude laptoptas?) Eenmaal in de winkel loop ik gelijk door naar de computerservice achterin de zaak. Het lijkt op een jeugdhonk voor nerds en dat wekt vertrouwen.

Een vriendelijke jongen kijkt even naar mijn laptop zoals mijn huisarts een wondje onderzoekt. Vervolgens drukt hij wat nadrukkelijker op de aan/uit-knop dan ik zou doen. En warempel: daar verschijnt het vertrouwde opstartscherm! Tja, moet ik mij nu beschaamd voelen? Nee hoor, ik laat hem graag de held van de dag zijn.

5 gedachtes over “Zwart scherm

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Als ik jou was zou ik toch maar snel nog een back-up maken….

    En spreek me niet van schermen stress…. Ik heb sinds een paar maanden zo’n nieuwe smartphone en ben in het begin meteen 20 Euro aan beltegoed verloren. Ik had op een knoppie gedrukt zonder het te weten: iets met Data geloof ik en dan betaal je zuur voor je internet. Tegelijktijd krijg ik de zenuwen als de telefoon gaat, als ik hem al hoor, want blijkbaar zet ik af en toe het volume ipv mijn telefoon uit. Je moet hem opnemen door een groen kruisje te verschuiven met je vinger, maar voor ik dat doe is het scherm al zwart of ik schuif niet goed.

  2. Techniek, en er afhankelijk van zijn, nouja min of meer dan. Bij mij laatst werd de externe harde schijf niet herkend. Oh jee, geen back-up. Wat staat er eigenlijk op? Niets dat bij definitief verlies levensbedreigend is, maar toch …. Ook van alles geprobeerd. Via een noodkreet op Facebook (altijd handig) kreeg ik het adres van een bedrijfje dat er de volgende dag naar kon kijken. De volgende dag …. werd de externe HD weer WEL herkend! Gelukkig merkte ik het zelf thuis. Het heeft me er wel toe gebracht een tweede hd aan te schaffen en alles te backuppen en vanaf nu alles dubbel op te slaan.

  3. Pingback: Coronacrisis – lessen uit zes jaar bloggeschiedenis – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.