Persoonlijke uitgaven in 2014

De laatste dagen verricht ik klusjes om het jaar mooi af te ronden. Ik begin 2015 graag met een schone lei. Dus heb ik schoongemaakt, een nieuw paspoort aangevraagd en de cartridge in de printer vervangen. En ik heb mijn banksaldo gecheckt. Sinds 1981 hou ik mijn inkomsten en uitgaven bij. Daardoor sta ik vrijwel nooit voor financiële verrassingen.

Elke maand maak ik een overzichtje van verwachte uitgaven voor de komende maand. Alle vaste lasten per maand en kwartaal staan in een jaartabel. Zo hoef ik nauwelijks iets te berekenen. Ik tel gewoon ‘Vaste lasten’ bij standaardbedragen voor ‘Eten’ en ‘Diversen’ op. Hou ik een bedrag over, dan gaat er alvast wat naar de spaarrekening. Verwacht ik een negatief saldo, dan boek ik tijdig geld over naar de betaalrekening. Super eenvoudig.

Die post ‘Diversen’ is nogal rekbaar. Het kan om een nieuwe winterjas gaan, om geplande uitstapjes, om een kroon voor een kies, of om de aanbetaling van een vakantie. Zolang ik spaargeld heb, zal ik niet beknibbelen op wat ik persoonlijk beschouw als eerste levensbehoeften.

Vanwege de naderende afloop van mijn WW-uitkering in de eerste helft van 2014 en het ontoereikende salaris in de tweede helft, heb ik het serieus rustiger aan gedaan. Ik ben amper uit eten geweest en heb welgeteld één concert en één film bezocht. Normaal geef ik hier een veelvoud aan uit.

Maar de grootste matiging zit in mijn vakantie-uitgaven: slechts één reisje van twee weken binnen Europa in 2014. Dat is in geen zestien jaar meer voorgekomen. Sommigen zullen dit decadent vinden. Ik echter, beschouw alleen al de mogelijkheid om te kunnen reizen als eerste levensbehoefte. Dus vervang ik mijn verlopen paspoort, hoewel ik geen vakantie- plannen heb. En daarom hou ik ook mijn dure doorlopende reisverzekering aan. Want zonder paspoort en reisverzekering voel ik mij als een verstokte automobilist zonder voertuig.

Trouwens, andere vrouwen geven in een jaar tijd vast even veel aan kleding uit als ik aan een week vakantie. Dat scheelt toch weer. In 2014 spendeerde ik precies € 250 aan nieuwe kleding en schoenen. Daarnaast kreeg ik een mooi setje van Dress for Success voor het sollicitatiegesprek. Ach, arme modezaken. Dan doet de oliebollenbakker het toch een stuk beter. Fijne jaarwisseling allemaal!

6 gedachtes over “Persoonlijke uitgaven in 2014

Reacties zijn gesloten.