Kort na kerstmis in Den Bosch

Zouden veel mensen opgelucht zijn na de kerstdagen? Volgens onderzoek zijn onze verwachtingen elk jaar te hoog gespannen. Je moet samen genieten en het moet gezellig zijn. Ik vier kerst in vier verschillende gezelschappen. Niemand staat stil bij de oorsprong van het feest, behalve een vijftiger misschien. Maar dan, kort daarna in Den Bosch.

Plataan Den BoschOchtend, twee dagen na kerst. Pasteltinten en parelmoer weerspiegelen elkaar in lucht en water zodra de zon opkomt. Het zal een stralende dag worden in gemoedelijk gezelschap. Een stil besneeuwd rivierlandschap. De plataan op het stadsbolwerk is behangen met ijsballetjes. Hij waakt over schilderachtig terrein. Knoestige zwarte knotwilgen op een deken van glinsterend wit.

Later, weer terug in de stad. Een magistrale kathedraal uit de oude wereld met talloze bogen en fabeldieren. Jeroen Bosch. Aan de voet een winters besneeuwd plein met koorgezang en glühwein. Mensen drommen samen rond een kerstboom vol gedichten en foto’s van dierbaren. Hier in katholiek Brabant gebeurt iets wat mijn ideale kerst zeer dicht benadert.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.