De beste film ooit

Tijdens een etentje vraagt iemand welke film ik de beste vind die ooit is gemaakt. Hm …, tja …, goh. Mijn geheugen laat mij hopeloos in de steek. Sommige films lieten zeker een verpletterende indruk achter. Toch ben ik in de loop der jaren veel details kwijtgeraakt. Mijn tafelgenoten kunnen zo een analyse geven van hun favoriete films. Ze kennen de naam van elk personage. Daar zit ik dan als echte filmliefhebber, met mijn mond vol tanden.

Er schiet mij overigens wel direct een film te binnen, maar of dat nu de beste is? Wat als je toevallig van roadmovies houdt of ‘iets’ met de filmlocatie hebt? Dan draait het eigenlijk meer om persoonlijke smaak dan om kwaliteit. Natuurlijk ben ik gevoelig voor knappe acteurs, technische hoogstandjes, meeslepende verhalen en fraaie plaatjes. Alleen kijkt de jury voor de Oscars vast met andere ogen naar films dan ik.

Die vraag over de beste film blijft hardnekkig hangen. Dagenlang zoek ik in de krochten van mijn fragmentarische geheugen naar een antwoord. Veel films trek ik uit de vergetelheid dankzij internet. Het voorlopige resultaat is een lijst van zo’n 65 prachtexemplaren. En nog is die niet compleet. Onder meer omdat vrijwel alle titels  van arthouse films uit ‘obscure’ landen ontbreken.

Vervolgens ontstaat er een dilemma wanneer ik de beste film bovenaan wil zetten. Want aan de top is het dringen geblazen. Bovendien zijn bepaalde films zo ontzettend fout, dat ze binnen hun genre absoluut geniaal zijn. (En wie denkt er dat ik niet van trash hou?) Ik kies zeven categorieën en kom tot de volgende indeling: roadmovies, avontuur/historie, intermenselijke relaties, aangrijpend, fijn/humor, uber trash actie, en jeugdfilms.

Maar om één ding kan ik niet heen. Films verbeelden vaak veel meer dan wat ze ons laten zien. Ze stimuleren fantasie en scheppen zo een nieuw verhaal dat voor iedereen anders is. Kan je daar een waardeoordeel aan koppelen?

Ik besluit dat het weinig uitmaakt welke film ‘de beste’ is. Interessanter vind ik wat een film met ons doet. Mijn lijst laat ik vooralsnog aan jullie verbeelding over. Wil je vertellen welke film voor jou een bijzondere betekenis heeft en waarom? Dan hoor ik het graag.

A desert road from Vegas to nowhere
Some place better than where you’ve been
A coffee machine that needs some fixing
In a little cafe …
Calling You, Jevetta Steele, Bagdad Cafe.

3 gedachtes over “De beste film ooit

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Hoi Les Intouchables blijft nog steeds wel bij. Verder heb ik een geheugen als een zeef: ik zit te denken aan één van de laatste films van Woody Allen over een rijke dame die aan lager wal raakt en bij haar zus die in een arbeidersmilieu terecht is gekomen, tijdelijk moet gaan inwonen. Bedankt voor het rijtje. Wij hebben Netflix sinds een paar dagen: je kunt zo’n abonnement ook met meerdere personen delen en dan is het een paar euro per maand.

  2. Pingback: Muziek voor bij het log (met lijst) – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.