Komt het dan toch goed?

In december 2013 ging het laatste halfjaar van mijn WW-uitkering in. Vanaf die maand kreeg de financiële crisis voor mij pas echt een scherp randje. Het doet iets met je wanneer je uit voorzorg uitgaven terug schroeft. Niet omdat je ervoor kiest om te consuminderen. Nee, gewoon voor het geval dat je financiële situatie straks nog minder wordt.

Toen ik een baan kreeg met een ontoereikend salaris, werd dat crisisgevoel extra versterkt. Elke maand spaargeld opnemen voor levensmiddelen of nieuwe schoenen is confronterend. Dan ervaar je wat de verslechterde positie van veel (oudere) werknemers in onze economie betekent.

We zijn een jaar verder en donderdag had ik een functionerings­gesprek. Ik heb alles goed onder de knie en kan daardoor weer zelf initiatief tonen. Toch blijft de samenwerking met één van mijn werkgevers moeizaam. (Daarin sta ik niet bepaald alleen.) Ik was dus wel benieuwd hoe ze mij zouden beoordelen. Maar ze willen mij graag houden en bovendien meer betalen.

Dat stukje financiële armslag gaat gepaard met extra taken, uiteraard. Hoewel ik nog altijd minder verdien dan mijn oude salaris, voelt dit wel prettiger aan. Al was het maar omdat ik graag naar hartenlust lekkere hapjes insla. Ach, wat ben je toch afhankelijk van anderen om zelfstandig te kunnen zijn.

7 gedachtes over “Komt het dan toch goed?

    1. Dank. Die van jou in je recentste bericht ook: ‘Als je nu nog niet beseft dat het allemaal anders wordt, maar niet beter, heb je echt je geluk verslapen.’ En toch blijf ik op beter hopen. 😉

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Ja ontnuchterende die laatste zin en o zo waar. Het doet me denken aan mijn eigen werk in ontwikkelingssamenwerkingssector. Mijn organisatie was voor 70 % afhankelijk van overheidsgeld, dus belastinggeld. Nu de economie het minder doet, krijgen we na 2015 (bijna) niks meer. Die economie vaart voor een heel groot deel op grote bedrijven, die niet altijd het beste voorhebben met armen in ontwikkelingslanden. Dus om het even zwart-wit te stellen: ontwikkelingsgeld is geld dat gedeeltelijk gegenereerd is door oneerlijke handel. Lekker zeg…. 😦

    1. Tja, en dat laatste doet mij weer denken aan rijke mensen die vroeger in de kerk hun zonden ‘afkochten’ via een aflaat. Maar hoe moet het nu verder na 2015?

Reacties zijn gesloten.