Waterslag eindelijk opgelost

Op een verjaardag spreek ik een jonge man die trots een glanzende folder van een nieuw appartementencomplex laat zien. Het complex komt in mijn omgeving te staan. Deze man is even oud als ik was, toen ik mijn appartement op basis van een glanzende folder kocht. Ook ik toonde de folder aan iedereen die hem maar wilde zien. Leuk, dat iemand van de volgende generatie net zo verwachtingsvol geniet.

Hij weet precies op welke woonlaag hij een appartement wil kopen, want hij kent het uitzicht. Aangezien hij vlakbij werkt, kan hij vanachter zijn bureau het bouwterrein overzien. Dat kon ik ook, 22 jaar geleden. Ik werkte toen eveneens hoog gezeten in de buurt en zag ons gebouw per etage groeien.

Hij is even hoopvol en optimistisch als mijn nieuwe buren en ik waren. Pas later kwam het volle besef dat onderhoud van zo’n gebouw niet eenvoudig is. En dat je als eigenaar, ook binnen een VVE, het nodige moet regelen. Dat lukt alleen als de meeste neuzen één kant op staan.

Vrij kort na de oplevering begonnen de eerste bewoners in ons gebouw waterkranen te vervangen. Mengkranen ogen stijlvoller dan de basale exemplaren die er in zaten.
En daarna begon het op te vallen: waterslag. Er valt mee te leven, maar het is schadelijk voor je waterleidingstelsel. Bovendien kwamen er nieuwe buren die ’s avonds om 23.30 uur hun wasje gingen draaien. Vanwege de goedkope stroom. Met als gevolg dat de waterslag van hun wasmachine mij uit mijn slaap hield.

In de afgelopen 21 jaren is er eindeloos gediscussieerd en van alles geprobeerd. Speciale waterslagdempers bij de wasmachines, aparte dempers op elke woonlaag, afspraken over het gebruik van mengkranen, ga zo maar door. De meeste buren waren bereid om rekening met een ander te houden. Een enkeling had daar compleet maling aan. Er zijn harde woorden gevallen. Een gezaghebbende buurman moest als mediator optreden om een grote rouwdouwer in het gareel te krijgen. Toen laatstgenoemde vertrok, kon ik de vlag wel uithangen.

En dat terwijl het hier eigenlijk prettig toeven is. De meeste buren verhuizen pas wanneer ze kinderen krijgen en groter willen wonen. In de loop der jaren zag ik er heel wat gaan en komen. Maar die waterslag bleef hardnekkig bestaan.

Waterslag is volgens ‘deskundigen’ een zeer moeilijk oplosbaar probleem. Elke loodgieter spreekt trouwens het advies van een ander tegen. Op internet kan je beter helemaal niet kijken. Ik heb nog geprobeerd een wetenschappelijk artikel over de technische oorzaak te ontcijferen. Maar de formules daarin lijken op wiskunde en dan houdt het op.

Deze zomer liep ik mee met een bouwkundig ingenieur die ons gebouw kwam inspecteren. Een buitenkansje, want wellicht dat hij toch een oplossing wist? Je moet het blijven proberen. Hij beval een loodgieter aan die met een camera de leiding in een schacht kon controleren. Deze loodgieter was anders dan degenen die ik eerder over de vloer had gehad. Als jonge zelfstandige kwam hij voortvarend, zorgvuldig en deskundig over. Toch, na al die jaren met niet werkende ‘oplossingen’ was ik een beetje afwachtend.

Hij stuurde een offerte, die de buren via e-mail goedkeurden. Het duurde nog maanden voordat hij tijd had en langskwam. Gisteren en vandaag. En nu is zowaar het wonder geschied. Bij vier woningen moest een muur worden opengebroken. Maar de loshangende leiding in de schacht is eindelijk vastgezet. Er zijn per woning nieuwe waterdempers op de leiding geplaatst. En nu is het stil. Stil.

Wel vreemd hoor. Tot vandaag kon ik aan de waterslag horen of de buren thuis waren. Nu lijkt het alsof ik helemaal alleen ben in het gebouw.

13 gedachtes over “Waterslag eindelijk opgelost

 1. Blewbird

  Er zou een organisatie moeten zijn die toezicht houdt op de VVE’s. In een tijd van deregulering niet een populaire maatregel, maar zou heel wat ellende voorkomen.

   1. Het burgerlijk wetboek en aanvullende jurisprudentie.
    Maar belangrijker is dat eigenaren die het te veel moeite vinden om zich in het onderhoud te verdiepen, volgens mij beter kunnen gaan huren.

 2. Pingback: Welles / Nietes – of toch wel? | Raam open

 3. olaf

  beste raamopen,
  Ik heb het zelfde probleem met Waterslag.
  Zou je mij de naam van de loodgieter kunnen geven? Ik heb nl. al loodgieters over de vloer gehad. gebeugeld, waterdempers, het helpt allemaal niet.
  i’m desperate!
  dank dank!
  Olaf

 4. Ad Fraanje

  Bedankt voor dit verhaal. Precies mijn probleem, ik hoor de waterleiding in de schacht trillen en vermoed dat deze is losgeraakt ; en wat een knallen soms ! Ik stuur dit artikel naar het bestuur van onze VvE en vraag om onderzoek. We hebben trouwens nog helemaal geen dempers ( expansieventielen) bij de hoofdkranen.

  1. Graag gedaan. Ik begrijp hoe vervelend het trillen van de waterleiding en de knallen zijn. Bovendien zit niemand te wachten op een breuk. Er bestaan in elk geval oplossingen voor deze problemen. Succes!

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.