Geld lenen? Ja/Nee

Volgens het NIBUD is het dweilen met de kraan open. Deze instelling probeert al jaren mensen bewust met geld om te laten gaan. Maar het wordt ons bijzonder makkelijk gemaakt om geld te lenen. Terwijl sparen steeds minder aantrekkelijk is en aflossen moeilijk gaat. Voeg daar de crisis aan toe en je krijgt een uitdijende groep mensen die financieel vastloopt.

Voor een deel heeft het met opvoeding te maken. Op de lagere school had ik een vriendin die enig kind was, te midden van een klas vol kinderen uit grote gezinnen. Haar ouders waren laagopgeleid en verdienden weinig. Maar zij wilden dat het hun dochter aan niets ontbrak. Elk seizoen kreeg zij een nieuwe garderobe. Terwijl mijn klasgenootjes de te klein geworden trui van hun oudere broer of zus droegen. Hun ouders hadden het meestal ook niet breed.

Toen die vriendin een eenvoudig baantje kreeg, vertelde haar moeder hoe ze met geld om moest gaan. Na de eerste werkweek zou het nog drie weken duren voordat zij haar salaris ontving. Maar ze gingen alvast samen naar een elektronicazaak. Daar kocht zij een zeer geavanceerde stereotoren op afbetaling, want zij wilde het apparaat direct hebben. De termijnen werden gespreid over tien maanden. Dat zij een veel hogere prijs betaalde, was van ondergeschikt belang. Zo is het met al haar grote aankopen gegaan.

Overigens had in 2009 25% van de mensen die schuldsanering aanvroegen, een bovenmodaal inkomen. Gedrag is bij geldproblemen vaak meer bepalend dan inkomen, volgens het NIBUD.

Ik ben opgevoed met de motto’s: ‘eerst sparen’ en ‘je kan je geld maar één keer uitgeven’. Het gevolg is maandenlange voorpret, wanneer je voor een vakantie spaart. En je kan direct een nieuwe wasmachine kopen zodra de oude stuk gaat. Een hypotheek vind ik acceptabel, omdat daar een duurzaam en waardevol goed tegenover staat. En iemand met een realistisch bedrijfsplan moet een startkapitaal kunnen krijgen. Maar lenen voor consumptiegoederen zou ik alleen in uiterste nood doen.

Intussen draait de samenleving op voor de kosten van uit de hand gelopen schulden. Ook in het groot. Want bedrijven willen meer verkopen, politici willen worden herkozen, de overheid mag zich er niet mee bemoeien, en de Eurozone moeten we absoluut bijeen- houden. Daar sta je dan als goedwillend burgertje.

Nu ben ik natuurlijk ook gewoon een product van mijn omgeving. Vandaar de vraag in de titel. Geld lenen? Ja/Nee. U zegt het maar.

10 gedachtes over “Geld lenen? Ja/Nee

 1. Zelf ben ik ook opgevoed met eerst sparen. Mijn ouders hebben 3 jaar vrijwel geen inkomen gehad, maar hadden gelukkig ook een onderkomen (zij het uiterst krap) dat vrijwel niets kostte. Eenmaal aan de wal zaten we op krijgertjes en liepen we in krijgertjes. Mijn jongste broer leent meer en makkelijker. Op dat moment kregen mijn ouders het beter en hij was de laatste. Zijn eerste grote lening had ie overigens bij mij. 😉

  Door omstandigheden ben ik redelijk doorgeslagen op dit gebied. Ik heb weinig nodig en dat zorgde er voor dat ik hypotheekvrij woon. Ook niet groot, maar wel 10x zo ruim als mijn ouders destijds met 3 kinderen. M’n totale uitgaven heb ik wel eens nagerekend en komt inclussief vakantie op 8.000 euro. Meer (zoals een auto) heb ik schijnbaar niet nodig en ik vind niet dat het me aan iets ontbreekt. Komt natuurlijk ook door m’n minimale woonkosten.

  Lenen lijkt mij alleen goed als je er zeker van bent dat je het kan aflossen (ook bij een tegenslag) en als de lening normale voorwaardes en tarieven heeft.

  1. Als een tevreden mens heb je het mooi voor elkaar. Verder ben ik het uiteraard eens met je afsluitende zin over lenen. Het is frappant dat je jongste broer (die in een betere tijd is opgegroeid) een andere kijk daarop heeft. Of lijkt dat maar zo en hanteert hij dezelfde basisregel?

   1. Hij is duidelijk anders opgevoed. Ik en m’n oudere broer en zus noemen dat verwend, maar vergeleken met andere kinderen in die tijd was dat niet zo. In ons geval was er niets en had zeuren om iets geen zin. In zijn geval was er iets en hielp zeuren af en toe. Later werd hij makkelijker. Hij consumeert ook duidelijk meer en daar heeft ie een paar keer voor geleend. Overigens nimmer problemen met aflossing gehad.

   2. Wat dat laatste betreft: bij geld lenen en uitlenen draait het vooral om een nuchtere inschatting van de kans op terugbetaling en de lener moet te vertrouwen zijn. Kennelijk zit het op beide fronten goed.
    Nu ik er een beetje over zit te filosoferen: zou het zo zijn dat mensen die meer consumeren en daarvoor lenen, gewoon meer zelfvertrouwen en lef hebben dan mensen die eerst sparen en alleen uitgeven wat ze hebben? Het kan ook zelfoverschatting zijn, natuurlijk 😉

 2. Blewbird

  Voor veel mensen telt alleen hoeveel zij kunnen lenen en of ze de aflossing kunnen opbrengen. Gek genoeg doen overheden dit ook, dus kan het dan zo erg verkeerd zijn? Ik spaar ook liever eerst voor een grotere uitgave.

  1. Mee eens. Wat in mijn gedachten blijft haken is: ‘kan het dan zo erg verkeerd zijn?’ Dat probeer ik helder te krijgen. In de stijl van Raam Open probeer ik mij te verplaatsen in mensen die naar hartenlust er lustig op los consumeren en zonder kopzorgen flinke bedragen lenen. Het is een beetje het tegenovergestelde van wat ik doe, vakantie-uitspattingen daargelaten. Zie het als de tegenstelling tussen de zuidelijke en de noordelijke Eurolanden en de discussie tussen economen die zeggen dat we moeten bezuinigen of juist flink moeten investeren en spenderen.

   1. Blewbird

    Ik denk inderdaad (ook) dat het ‘erg verkeerd’ is om er zo op los te leven. Maar aan de andere kant zou dat in deze tijden nog wel eens de goedkoopste manier kunnen izijn om door de winter te komen. En de overheid geeft niet echt het goede voorbeeld, want die doet het ook. Dat doet er niet aan af dat ik het op de oude manier blijf doen: eerst sparen, dan kopen. En niet meer dan nodig (alhoewel ik ook een paar zwakheden heb wat dat betreft :-)).

   2. Ja, laten wij het maar gewoon bij het oude houden. Voelt veel prettiger aan en je richt er ook geen schade mee aan. Vaak wordt oud na verloop van tijd vanzelf weer hip.

 3. Lenen is zinnig als investering, als je op een bepaald moment een kans hebt om iets te starten en direct moet handelen en het geld er niet is, maar je wel een redelijke kans op terugverdienen hebt. Of in geval van nood.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.