Op huizenjacht langs de IJssel

Sinds kort staat mijn appartement op Funda, dus is het spannend of er gauw kijkers langskomen. Intussen speur ik zelf ook op Funda naar een andere woning. Wellicht wat voorbarig, maar stel dat de verkoop onverwacht snel gaat. Dan wil ik alvast een nieuw onderkomen op het oog hebben.

Mijn zoektocht leidt naar onbekend terrein. Vaak ken ik wel het centrum, maar niet de woonwijken van beoogde plaatsen. Meestal was zo’n stad eerder het begin- of eindpunt van een wandeling. Dan weet ik hooguit het station en restaurantjes te vinden. Inmiddels is deze huizenjacht een ware ontdekkingstocht en leer ik welke woonwijken populair zijn.

Het is frappant hoe sterk straten een bepaalde sfeer kunnen uitstralen. Al wandelend krijg je heel wat te zien. Wat voor soort mensen er wonen, hoe ze hun huis en tuin inrichten, en wat hun hobby’s zijn. Straten voelen rauw aan, armoedig, saai, levendig, knus (maar niet altijd gemoedelijk), of aangenaam. Sommige straten zijn een weldadige oase tussen het steen.

In buurten die mij wat lijken, kom ik op verschillende dagen terug. Want op donderdagochtend is de sfeer weer anders dan op zaterdagmiddag. Na verkenning van Dieren, Rheden, Lochem, Velp, Arnhem en Zutphen, kwam ik gisteren in Deventer. Ik heb onderhand al zo’n tachtig te koop staande huizen van buiten gezien.

Tussendoor geniet ik van pauzes op terrasjes en bankjes bij de rivier. De IJssel verbindt alles wat mij zo naar dat gebied trekt. Met haar natuurlijke oevers is die rivier onmiskenbaar het belangrijkste element.