Bewijs van eigendom

Het gaat nu echt gebeuren. Ik heb een makelaar in de arm genomen die mijn appartement in de verkoop zet. Dat is al een ervaring op zich. Makelaars kunnen voor een vlotte gang van zaken zorgen. Maar je moet ze wel in de gaten houden, hoor ik van anderen. Zodat ze jouw belang dienen, en niet vooral dat van henzelf. Nou, we gaan het beleven. De fotograaf komt volgende week en ik moet met papierwerk aan de slag.

Een dikke envelop met documenten belandt op mijn mat. Met de ‘Opdracht tot dienstverlening bij verkoop woning’. In de begeleidende brief vraag de makelaar mij om formulieren in te vullen. Met vragen over de VVE, de erfpacht, de hypotheek en zelfs over de buren. Of ik even de gezinssamenstelling en huisdieren daarvan wil vermelden. Verder moet ik een waslijst aan spullen aanvinken: ‘Blijft achter’, ‘Gaat mee’, ‘Kan worden overgenomen’ of ‘n.v.t.’. Daar ben ik nog wel even zoet mee.

Ik moet bovendien een kopie van alle relevante documenten aanleveren. Waaronder een bewijs van eigendom. Uh, ja. Alle papieren van de notaris, de bank en de bouwmaatschappij zitten in één grote envelop. Die heb ik vaker doorgenomen en de inhoud is mij redelijk vertrouwd. Maar een bewijs van eigendom komt mij totaal niet bekend voor. Ik dacht dat de notariële ‘Akte van splitsing’ al genoeg bewijs van eigendom was. Maar nee dus.

In een brief van de notaris uit 1992 wordt naar het bewijs verwezen. Ik moet het toch ooit hebben gezien en getekend. Nou, dat wordt spitten. Alle akten weer overhoop halen, alle mapjes doorkijken. Maar het zit er niet bij. Ik haal zelfs een kistje met officiële documenten tevoorschijn. Ook al weet ik zeker dat ik geen bewijs van eigendom tussen diploma’s en oude arbeidscontracten bewaar. Zucht.

Terwijl ik hierover al een e-mail aan de makelaar schrijf, krijg ik een ingeving. Want bij meerdere documenten zitten de losse bladzijden met een paperclip vast. En hoe vaak gebeurt het niet dat daar iets achter blijft hangen? Blader, blader, blader, nog niets. Bah. Dan zie ik, oh cliché, helemaal onderop een envelop met het opschrift ‘Premie-A-aanvraag’ liggen. En ja hoor. Achter het allerlaatste document in die envelop zit het bewijs van eigendom met een paperclip vast.

2 gedachtes over “Bewijs van eigendom

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.