Huurders in geldnood

In ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens komt onvoldoende geld binnen om de  maandelijkse woonlasten en de dagelijkse uitgaven te betalen. Dit stelt Yvonne Hofs in de Volkskrant van 24 juli. Het gaat om 126.000 huiseigenaren en 384.000 huurders die risico lopen. Beide groepen kampen met inkomstendalingen en algemene prijsstijgingen. Daarnaast krijgen de huurders nog huurverhogingen. Verrassend is dat circa een op de drie huishoudens in geldnood toch een betalingsachterstand weet te voorkomen.

De journaliste ziet drie mogelijke verklaringen.

  1. Deze huishoudens hebben nog spaargeld.
  2. Ze krijgen financiële hulp van familie of vrienden.
  3. Ze geven minder uit dan wat het Nibud als absoluut minimum beschouwt voor voedsel, kleding en energie.

Zou er geen vierde verklaring zijn? Onlangs liep een Nederlandse inkeerregeling af. Die bracht 3,7 miljard euro zwart spaargeld aan het licht. Gaan we nu doen alsof alleen rijke mensen zwart geld verdienen en elke arme sloeber de onschuld zelve is? Begaan zijn met je medemens is best sympathiek. Maar laten we wel een beetje objectief blijven.

3 gedachtes over “Huurders in geldnood

  1. Huren van ‘goedkope’ woningen/appartementen wordt voor veel mensen flink duurder. In de laatste jaren zijn huursverhogingen ook gepaard gegaan met betere isolatie en dat bespaart op de gasrekening. Daarbij hadden we een zeer zachte winter, wat voor een deel van de mensen dus een flink lager voorschot inhoudt. Er zal ook een groep zijn die de uitgaves beter in de hand houdt, door minder te betalen aan mobiel bellen en niet meer dubbele aansluitkosten betalen voor de kabel en telefoon, maar alles bij de een of de ander onder te brengen. Mensen zijn op dat gebied de laatste jaren enorm afgezet en komen er inmiddels achter dat daar behoorlijk op te besparen is.

    Zelf heb ik nog altijd geld voldoende en ben niet van plan omdat aan troep uit te geven. Zo heb ik bijvoorbeeld geen automobiel en geen mobieltje. Ik heb daarbij een goedkope koopwoning en ben geen uitgaanstyp. Gevolg is dat ik ruim onder de armoedegrens uitgeef. (8000 euro/jaar inclussief alles als verzekeringen en vakantie) Dat doe ik ook door bijvoobeeld de regiokrant in de bieb te lezen, en die leestafel is de laatste tijd ook een stuk drukker geworden.

  2. basstarter

    wat denk je van zelfdiscipline en alle pleziertjes van het leven dan maar vergeten. Zo heb ik zelf het hoofd boven water gehouden met kind. Het is geen grappig onderwerp dat kan ik je wel vertellen. Zwart geld………….zou mooi zijn geweest.

Reacties zijn gesloten.