Sterke leiders en zwakke volgers

Het moeizame zoeken naar de waarheid over MH17 is een onverkwikkelijk gevolg van een hoogstwaarschijnlijk verachtelijke oorzaak. Hoe ziek ben je als leider, wanneer je 298 dode onschuldigen voor nationalistische propagandadoeleinden gebruikt? In dit tijdperk van internet en globalisering kunnen ook Russen toegang krijgen tot genuanceerdere informatie. Steken zij allemaal hun kop in het zand?

Elk volk krijgt de leider die het verdient, zeggen ze. Een Rus verlangt naar een ‘sterke’ leider. Een Fransman wil dat zijn overheid alles voor hem opknapt. Veel volken houden de willekeur van het patronagesysteem in stand. En massa’s mensen steunen een mondiaal economisch stelsel dat conflicten vergroot. Als er van aardse leiders weinig te verwachten valt, zeggen ze: ‘Als God het wil’ Of: ‘We doen het in naam van Allah.’

Kennelijk vinden deze mensen alles geoorloofd, zolang ze zelf maar geen verantwoordelijkheid hoeven te dragen voor hun eigen leven.

De Russische leverancier van de raket die MH17 trof, zetelt op de Zuidas. Ons land is namelijk best bereid om mensenrechten, veiligheid en de waardigheid van wereldburgers op te offeren voor het gewin van een paar verrotte potentaten. Dus laat ik niet wijzen naar David Cameron, François Hollande, Angela Merkel en Barack Obama met hun gelauwerde wapenindustrieën.

Onze leiders tonen zich zo medelevend met de nabestaanden. Maar volgens mij is alleen hardliner Tony Abbott oprecht. Ik begrijp hem heel goed. Want als je uit een land komt waar no worries mate tot nationale lijfspreuk is verheven, denk je niet na over wat China met jouw Australische ijzererts doet.

(Bron leverancier raket: Volkskrant artikel 21 juli 2014 ‘Leverancier van raket zetelt op de Zuidas’ van Nanda Troost.)

Een gedachte over “Sterke leiders en zwakke volgers

  1. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.