Vijf keer inchecken voor MH17

Terwijl de gebruikelijke stroom kisten overvliegt, sta ik even stil bij de inzittenden van MH17. En bij iemand die er waarschijnlijk niet in zat. Waarom moest dit nu juist een toestel van Malaysia Airlines gebeuren? Het is één van de prettigste luchtvaartmaatschappijen die ik ken.

Vier keer nam ik rond het middaguur dezelfde vlucht, als etappe naar Vietnam en Indonesië. In gedachten zie ik een gemêleerde groep passagiers bij de incheckbalie staan. Ieder met zijn eigen doel en eindbestemming. Een groepsvakantie, een familiebezoek, een zakenreis, een studie in het buitenland. Een emigratie of terugreis naar huis. Het lang verwachte weerzien met een partner.

Een laatste afscheid van een eerder uit het oog verloren vriend.

Aan boord waren 192 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filippino’s, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander. Het is zo’n vertrouwd klinkend samenraapsel voor wie vaker die kant op gaat. En daarmee eindigt het dan plots op Oekraïens grondgebied.

Je kan een film maken over de levensgeschiedenis en verwachtingen van elke inzittende. Maar welke nabestaande kent het hele verhaal? Ach, de bijzondere ontmoetingen die in vliegtuigen kunnen plaatsvinden. Ik schreef daar een nooit te publiceren tekst over. Toen ik voor de vijfde keer op Schiphol bij de incheckbalie van Malaysia Airlines stond, nam de man in kwestie vlucht MH17.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.