Vakantiedagje in Hoorn

Afgelopen woensdag bezocht ik Hoorn, waar de jaarlijkse weversmarkt werd gehouden. Het landelijke Weefnetwerk organiseert deze dag. Ik heb er zelf een aantal jaren met veel plezier gestaan en ken diverse deelnemers. Als standhouder moet je echter altijd bij je kraam blijven. Dus is het leuk om er deze keer een toeristische wandeling aan vast te knopen. Bij de Groene Wissels staan mooie stadsroutes.

In het zonnetje volg ik vanaf het station de rand van de binnenstad. De rondwandeling leidt via het plantsoen naar de historische Oosterpoort. Onderweg passeer ik prachtige eeuwenoude panden van mensen die rijk werden door de handel. Op menig huis prijkt dan ook een model-zeilschip dat verwijst naar het VOC-verleden van de stad.

Daarna bereik ik het Julianapark met een baai aan het IJsselmeer. Ik pauzeer op het gras aan de waterkant, genietend van het geluid van zacht kabbelende golfjes. Even verderop spetteren spelende kinderen elkaar nat. Voor mij uit dobberden twee zwanen op het schitterende oppervlak. Aalscholvers en reigers rusten op stenen die boven het water uitsteken. Daarachter, in de verte, varen zeilbootjes traag af en aan. De geluiden, de zon, de ontspannen sfeer. Alles past bij deze lome zomerdag.

Na een poosje wandel ik verder naar havens vol luxe jachten. Sommige boten zijn duurder dan een huis. Deze mensen hebben het kennelijk goed voor elkaar. Ik blijf een even zitten op een terras en aanschouw de uitvarende boten. Samen met een vast clubje gepensioneerde hangmannen. Het pad vervolgt over een dijkje waarachter kleine monumentale huizen schuilen. Dan bereik ik de weversmarkt en stort mij in het gewoel.

Op de weversmarkt komen vrouwen uit het hele land. Zij werken zelf met garen en pronken hier met eigen creaties. Je pikt ze er zo uit omdat hun sjaals en kleding afwijken van wat je in winkels aantreft. Bovendien kennen zij elkaar. Ook ik zie bekende gezichten.

Op zich is dit weinig bijzonder allemaal, maar het is een heerlijke vakantiedag.