Zwijgzame mensen

Gesloten, zwijgzame types moet je soms echt uit hun tent lokken om te weten wat er in hen omgaat. Oudere mannen zijn berucht in dit verband. Vrouwen hebben al snel de neiging om van alles te zoeken achter het stilzwijgen van hun partner. Terwijl hij dan gewoon aan de reparatie van zijn fiets denkt. Het wordt pas ingewikkeld als er iets speelt en de ander daarover onduidelijk is. Maar normaal gesproken mag iemand best even stil zijn, vind ik. Het is ook wel prettig als iemand eerst nadenkt voordat hij wat uitkraamt.

Iedereen is verschillend. Het komt deels door aangeleerd gedrag dat mensen hun gedachten niet uitspreken. Zo werd aan ouderen in hun jeugd verteld dat zij niet mochten ‘zeuren’. Sommige mensen zijn door ervaringen onzeker of wantrouwend geworden. Anderen kunnen de juiste woorden niet vinden. En je hebt mensen die juist wijzer zijn dan de spreker. In gezelschap van nadrukkelijk aanwezige types doen introverte mensen er liever het zwijgen toe.

Jongere generaties hebben beter geleerd om hun mening te verwoorden en assertief op te treden. Jeugdige onbevangenheid en onafhankelijkheid helpen daarbij. Maar je moet ook sociale intelligentie, flexibiliteit en persoonlijke bagage hebben om een goed gesprek te kunnen voeren. Psycholoog Daniel Goleman beschrijft sociale intelligentie als het vermogen om de motieven, emoties, intenties en acties van anderen te begrijpen en hun gedrag te beïnvloeden. Dat is een hele kunst op zich als je zo ver wil gaan.

Stille types zwijgen om verschillende redenen. Als zij kunnen luisteren, hebben zij echter wel sociaal goud in handen. Alleen al omdat luisteraars schaars zijn. Bovendien leer je weinig van tien keer hetzelfde verhaal vertellen. Je ontdekt des te meer als je luistert naar anderen.

3 gedachtes over “Zwijgzame mensen

  1. basstarter

    Een van de meest interessante karakter indelingen is die van Carl Jung. Er is een Jung Personality Type Indicator. Verder uitgewerkt door ene Myers and Briggs. Ik vind het de beste die er is omdat hij dingen erbij trekt als intuïtie en introversie en dingen als voelen (toendertijd als niet wetenschappelijk afgedaan terwijl er nu wel onderzoek naar intuitie wordt gedaan) en de buitenwereld en daarbij niet alleen kijkt naar maatschappelijk nut van die eigenschappen.

    1. Bedankt voor deze suggestie. Tijdens een loopbaantraject kreeg ik eens te maken met dit soort indicatoren en sindsdien haal ik deze kennis erbij om zaken te duiden. Iedereen kan er wat van opsteken. Op Wikipedia staat ook een stukje over de wetenschappelijke onderbouwing. Als iets nog niet wetenschappelijk is onderzocht, kan het toch al wel bestaan.

  2. Pingback: Bloemlezing uit de zoekopdrachten op mijn blog – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.