Worteltaart in de tropen

Door het bericht van gisteren over tijdsbesef in Samoa, belandde ik in gedachten bij worteltaart en Ronnie’s Bar & Grill in Avarua. Avarua is de hoofdstad op Rarotonga, het hoofdeiland van de Cook Islands. David Stanley beschrijft het als volgt in zijn South Pacific Handbook (1993):

‘This attractive town of around 5.000 inhabitants is strung along the north coast beneath the green, misty slopes of Maungatea. Avarua retains the air of a 19th-century South Seas trading post. Outrigger canoes are pulled up under the old ironwood trees along the beach between the two harbors. Across from the traffic circle near Avarua Harbor is the Seven-in-One Coconut Tree (planted 1906.)’ Dat is één van de weinige attracties en ik hoop dat dit nog lang zo blijft.

In mijn herinnering at ik voor het eerst worteltaart bij Ronnie’s. Daar zat je aan tafeltjes bij het witte houten hek van zijn veranda, met uitzicht op de tropische tuin en de weg tussen zijn restaurant en de Stille Zuidzee. Slechts af en toe kwam er een auto voorbij. Sindsdien denk ik altijd aan Ronnie’s wanneer ik worteltaart zie. Ook al klopt dit niet, want worteltaart serveerden ze op de veranda van een café verderop. Mijn eerste worteltaart-beleving was vermoedelijk Australisch.

Worteltaart past bij de tropen. Engelsen zijn er dol op en veel exotische oorden zijn nog lid van het Britse Gemenebest. De Cook Islands hebben een vrijwillige associatie met Nieuw-Zeeland. In talloze landen zie je beïnvloeding over en weer. Vandaar dat je ook in Kenia worteltaart vindt. Dit stukje schrijf ik onder het genot van koffie met Coolmore’s carrot cake, uit West Cork, Ierland. Eén van de beschreven ingrediënten is een exportproduct uit Polynesië: kokos.

Tip van de dag: palusami uit Samoa en ika mata (een visgerecht op het menu van Ronnie’s) zijn verrukkelijke inheemse gerechten waar ook kokos in zit. De recepten staan op internet en de meeste ingrediënten zijn in een toko te koop. Maar is er iemand die weet waar je verse tarobladeren kan krijgen?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.