Consuminderen voor de lol

Hollandblogs toont berichten van Raam Open, zo ontdekte ik onlangs via de statistieken. Dit is een verzamelsite van blogs over tuinieren, wonen, bewust leven, zelf dingen maken, gezond eten, en consuminderen.

Bij de consuminderaars kom je titels tegen als: ‘Zuinig aan’, ‘Tevreden met minder’, Minimalisme … met kinderen! en ‘Wat deed jij vandaag om geld te besparen?’ Sommigen zijn best fanatiek en zien het als een sport om zo weinig mogelijk te spenderen. Vaak hebben ze een speciaal doel voor ogen, zoals de aflossing van hun hypotheek. Anderen zitten in de bijstand en moeten wel.

Ook ik wilde ooit maximaal sparen voor De Grote Reis. Ik hield toen wekelijks een lijstje bij. Daarop stond hoeveel geld ik meer of minder had uitgegeven dan oorspronkelijk gepland. Dat berekende ik tot op de cent.

Blogs van consuminderaars zijn leuk om te lezen. Vaak hebben zij originele ideeën om geld of goederen te besparen. Ik las het blog van iemand die haar huis heeft verkocht, overbodige ‘zooi’ de deur uit werkt en naar Noorwegen gaat emigreren. Zij zocht een ruilplek voor overtollige schroeven, moertjes, halfvolle verfblikken en andere klusmaterialen. Die blijkt in bepaalde plaatsen al te bestaan.

Consuminderen brengt je terug naar de basis. Misschien is het een antwoord op heimwee naar het eenvoudige leven van de jaren vijftig. Adepten putten beslist voldoening uit zelfredzaam en milieubewust leven.

Mijn tip: verhuis eens wat vaker. Dat is het ideale moment om flink de bezem te halen door alle verzamelde ‘bewaar het voor de zekerheid nog maar even, het komt misschien nog van pas en als je het weggooit zal je zien dat je het straks weer nodig hebt’-spullen. Als je er afstand van kan doen, tenminste. Want consuminderen en bezit vergaren zijn twee kanten van dezelfde medaille. Ze brengen ons dichter bij onafhankelijkheid en zijn allebei mogelijk verslavend.

7 gedachtes over “Consuminderen voor de lol

 1. Ik heb er even rondgekeken, maar vond helaas maar 2 blogs van mijn gading. Eigenlijk is het meer een soort Libelle-verzameling. 95% betreft dames die het over kinderen, breien en idd huishouden hebben. Een deel daarvan ben ik al eens eerder tegengekomen. Van mij mogen ze, maar boeien doet het me niet. Zelf heb nooit een auto gehad en kom van een bedrag rond dat volgens de norm ruim onder de armoedegrens ligt. Toch schrijf ik daar maar zelden over, omdat er veel meer dingen zijn die me bezighouden.

 2. Toos

  Dank voor je tip, ik had “Hollandblogs” nog niet ontdekt. Ik vind gevarieerde blogs het leukst, de ene keer over gezellige dingen zoals breien of koken en dan weer eens iets serieuzers. Zo gaat het contact met vriendinnen toch ook, vaak slap kletsen maar problemen worden ook besproken.

  Trouwens, verhuizen hoop ik niet meer te doen, ik hou me bij mijn jaarlijkse schoonmaak.
  Groet,
  Toos

  1. Hoi Toos,
   Dat vind ik ook het leukst, als onderwerpen afwisselen. Het komende bericht zal je dan vast interesseren. Ja, dat verhuizen, neem die opmerking maar met een korrel zout. Wat een gedoe. 😉
   Groet,
   Karin

 3. Ingrid van Bouwdijk

  Wat ik me blijf afvragen is wat er voor waarheid zit in geld moet rollen. Het paradoxale van een welvarend land met genoeg geld voor zorg en ontwikkelingssamenwerking, is dat de economie het goed doet. Het zijn vooral de grote en soms foute bedrijven die daaraan bijdragen. Dus ik kan Shell wel verguizen, maar ik werk wel zelf bij in de ontwikkelingssamenwerking, die voor een groot deel door belastinggeld wordt betaald, dat voor een deel is gecreerd door bedrijven als Shell. (Overheidssteun is trouwens eind 2015 afgelopen). De rest van ons geld komt van EU en Wereld Bank en van donateurs die nu minder geven omdat ze geen werk hebben. En waar werkten die donateurs? Ook niet allemaal in de meest frisse sectoren. Hoe dan ook kan er vast meer besteed worden in duurzaamheid, dan blijft het geld ook rollen. Of is dat te simpel?

  1. Hoi Ingrid,
   Die vraag over de stelling dat geld moet rollen, vind ik best complex. Natuurlijk is geld op zich niets anders dan een makkelijk ruilmiddel. Het is handiger dan grote zakken met stenen kralen of een half varken meeslepen, terwijl de rekening eigenlijk 1/5 varken bedraagt. Dat was toch de basis.
   Alles hangt met elkaar samen, zoals jij zegt. Dus ook een ontwikkelingsorganisatie die via de belasting geld van Shell krijgt en in haar programma datzelfde Shell in Nigeria aanvecht. Ik ben het helemaal met je eens dat er veel meer moet worden geïnvesteerd in duurzaamheid en verduurzaming van processen. Daar heeft iedereen wat aan. Dit zie ik veel liever dan dat we Vestia en een stel semi-malafide banken overeind moeten houden. Maar ja, de consequenties …
   Groet,
   Karin

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.