Voorbereiding sollicitatiegesprek

Je zou het haast vergeten, maar als je solliciteert, kan er zomaar een uitnodiging komen. Ik heb deze week een gesprek. Elke normale werkzoekende gaat dan meldenswaardige daden repeteren volgens de STAR-methode. Ik niet. Mijn voorbereiding bestaat uit vertwijfeld gestaar naar de inhoud van de garderobekast.

Meestal ben ik makkelijk qua kleding. Het moet prettig zitten, schoon zijn en heel, en liefst nog bij de mode passen. Echt belangrijk vind ik dat laatste niet. Ooit droeg ik als werk- kledij oude legerbroeken en –jassen. Zelden heb ik zulke heerlijke kleren aangehad. Je zou er bijna voor in het leger gaan. Maar voor een sollicitatiegesprek is een passend ensemble nodig.

Het allerfijnste basiskledingstuk is voor mij een zwarte lange broek. En daar zit het probleem. Want van de zeven zwarte broeken in mijn kast past er eigenlijk niet een. Dat komt door drie kilootjes overgewicht. Raakte ik ze maar even snel kwijt als drie gigabyte aan tijdelijke bestanden. Die gigabytes veegde ik zonet binnen een minuutje van mijn computer. Terwijl de kilo’s al jaren niet van mijn zijde willen wijken.

Bij zo’n ontmoeting met een potentiële werkgever moet je in de smaak vallen. Mijn gesprekspartners zullen wensen dat ik qua uitstraling bij het bedrijf pas. Ik heb natuurlijk op hun website gekeken. Het gaat om ‘een jong bedrijf’, zo zeggen ze zelf. Alleen, wat zegt dat over hun eigen leeftijd en kleedstijl? Ze melden in de advertentie dat ze informeel zijn. Hun taalgebruik in correspondentie wijst echter op het tegendeel. Dus wat moet ik nu aan?

O ja, een legging met een rokje, waar 99% van de vrouwen mee rondloopt. Leuk idee, maar voor mij een duidelijke no-go zone. Ik heb trouwens wel een bijzonder sierlijke abaja uit Oman. Maar die mag ik zeker weer niet aan?

En dan mijn haar. De afgelopen jaren behield ik mijn natuurlijke kleur. Ik ben er namelijk trots op dat ik nauwelijks grijs ben. Toch, ik ging twijfelen. Want een mede-werkzoekende vertelde dat zij na sollicitatiegesprekken steeds werd afgewezen. Dat lag volgens anderen misschien aan haar grijze haren. Dus heb ik van de weeromstuit mijn laatste pakje verf gebruikt. Maar dit is echt de laatste keer. Met die paar grijze lokjes was het eigenlijk veel mooier.

Nou ja. Morgen ga ik naar Dress for Success, voor kledingadvies en een sollicitatie-outfit. Dat is toch leuk. En mijn computer gaat weer als een speer.

8 gedachtes over “Voorbereiding sollicitatiegesprek

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.