Helemaal alleen gaan

Iemand vertelde dat zij een dagje uit was geweest met een seniorengroep. ‘Ja’, zei ze, ‘ik ben helemaal alleen meegegaan’. Met een schuin oog kijkend naar de reactie van haar man. Want die wilde niet meekomen. ‘Alleen’ is een rekbaar begrip. Ik heb aardig wat mensen ontmoet die niets alleen durven doen. Zij halen nog geen kwart uit het leven van wat erin zit. En dat is jammer aangezien zij dit beseffen en eigenlijk best graag vaker op pad gaan.

Ik begrijp dat mensen schromen om zich ‘alleen’ bij een groep aan te sluiten. Vooral wanneer een groep veel stelletjes of andere subgroepjes telt. Dan kan je je als eenling wat verloren voelen. Ook ken ik vrouwen die zich desnoods vastklampen aan mensen waar ze niets mee hebben. Alles beter dan alleen zijn, vinden zij.

Soms ga ik juist bewust alleen op stap. Met name wanneer ik een plaats goed wil zien of contact zoek met de lokale bevolking. Bovendien zijn er genoeg landen waar alleen reizen gebruikelijk is, net zoals op locaties waar veel backpackers komen. Sociale mensen stappen op je af en maken vriendelijk een praatje. De overgrote meerderheid is goedgezind.

Ik ken slechts één groep met een structureel negatieve kijk op mensen die alleen zijn. Dat heeft te maken met hokjes, waar je kennelijk in moet passen. En met behoudende opvattingen, die tamelijk beklemmend zijn. Deze mensen moeten andermans handelingen kunnen duiden, want onbegrip roept vrees bij hen op. Ze willen onuitgesproken maar overduidelijk dat een ander volgens hun wereldbeeld leeft. Conservatieve types bedoel ik.

Mensch, durf te leven!

Een gedachte over “Helemaal alleen gaan

  1. Pingback: Muziek voor bij het log (met lijst) – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.