Lobby voor gezondheid en milieu

Weinig mensen beseffen het, maar er zijn zo’n 5.500 lobbyclubs in Brussel actief. Dat schrijft De Alliantie voor Lobbytransparantie en Ethische Regulering (Alter-EU). Deze alliantie is bezorgd over de groeiende invloed van lobbygroepen uit het bedrijfsleven op de politieke agenda van Europa. En terecht, vermoed ik, als je let op onze gezondheid.

Neem dit voorbeeld. In Nederland rijdt een miljoen scooters en brommers rond met zeer vervuilende tweetakt- of viertaktmotor. Ze overschrijden de Europese uitstootnormen fors. GroenLinks wilde in Amsterdam een gebiedsverbod instellen. Maar wie lag er dwars? De Bovag. Door toedoen van deze club wordt ons land nu voorbijgestreefd. Zelfs China, één van de grootste vervuilers ter wereld, trof in bepaalde steden al maatregelen. Als gevolg van een ban op de tweetaktmotor daalde de luchtvervuiling in Guangzhou met circa 75%. Dit staat in de Volkskrant van 14 mei. Bovag pleit overigens voor een sloopregeling. Dat klinkt weinig duurzaam. Maar het is wel handig voor de verkoopcijfers van de aangesloten leden. Kan er eigenlijk een elektrische motor in bestaande scooters en brommers worden geplaatst?

Ik ben voor een lobby tegen milieu- en mensonvriendelijke lobby. Zoals van deze clubs:

 • De ziekmakers: de geraffineerde suikerindustrie, de smakeloze zoutverwerkers, de niet te pruimen tabakssector.
 • De weekmakers: de zoete broodjes bakkende voedselindustrie en enkele farmaceuten.
 • Het schorremorrie: maffiose windhandelaren op Sicilië en het hardleerse deel van de bankensector.
 • De milieubarbaren: de olie-industrie, ouderwetse vissers met hun sleepnetten, en pesticiden strooiende landbouwers.
 • De bolwerken: Bovag, VNO-NCW, etc. Want het lijkt erop dat zij vooruitgang tegenhouden.

Hm, valt het jullie ook op? Hier staan veel archaïsche clubs bij. Kom op jongens, maak eens wat meer ruimte voor creatieve en positieve denkers. Want die popelen om duurzame oplossingen door te voeren.

Tot besluit nog iets anders. Stel dat wij in zee gaan met die Amerikanen en hun handels- verdrag, waarvoor ze Brussel op dit moment platlopen. Dan eisen wij voor alle EU-burgers stemrecht in de VS plus het recht om daar politicus te worden. Want normen en waarden opleggen, dat doen wij graag zelf. Nietwaar?

6 gedachtes over “Lobby voor gezondheid en milieu

  1. Hoi Toos,
   Dit klinkt positief, al moet ik bekennen dat ik niet weet wat je met ‘op mijn tijdlijn gezet’ bedoelt. Hoort dit bij Facebook of iets dergelijks? Ik hou het soms allemaal niet meer bij. 😉
   Karin

   1. Toos

    Hoi Karin,
    Dat hoort inderdaad bij Facebook, ik kon je heel gemakkelijk op mijn tijdlijn zetten door onderaan jouw stuk te klikken.
    Ik ben namelijk absoluut niet handig met internet.
    Groet Toos

   2. Hoi Toos,
    Nou, dan ben je toch verder dan ik hoor. Een paar jaar geleden heb ik wat zitten prutsen op Facebook, maar later heb ik mijn account opgeheven. In ieder geval leuk dat je dit op je tijdlijn hebt gezet.
    Groet,
    Karin

 1. Ingrid van Bouwdijk

  En nog een voorbeeld van waar Nederland voorbij wordt gestreefd zijn de weekmakers in producten als plastic, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Op 19 december 2013 ging Zembla over dit onderwerp: “ZEMBLA reist af naar Denemarken. Daar geeft de overheid via publiekscampagnes voorlichting aan zwangere vrouwen hoe ze deze stoffen zo veel mogelijk kunnen vermijden. Deense politici hebben hormoonverstorende stoffen al jaren hoog op de agenda staan. Om de volksgezondheid te beschermen weert de Deense overheid stoffen uit consumentenproducten. Ook andere Europese landen als Zweden, Frankrijk en België nemen maatregelen.” Alles wijst namelijk in de richting dat weekmakers vruchtbaarheid van mannen negatief beïnvloedt (inmiddels rond de 10 % heeft vruchtbaarheidsproblemen) en de oorzaak ervan is dat meer jongetjes geboren worden met een piemeltje waarbij het uiteinde van de plasbuis aan de zijkant zit. In Denemarken krijgen zwangere vrouwen vanwege deze sterke vermoedens, tijdens hun eerste zwangerschapscontrole een folder mee waarbij ze zelf kunnen uitzoeken wat ze met de al beschikbare informatie doen. Ook gebruiken ze uit voorzorg in alle ziekenhuizen in Denemarken infuuszakjes voor babies waar geen weekmakers meer inzitten.
  Het bewijs is net niet hard genoeg om officieel aan te bevelen weekmakers te vermijden, want volgens de richtlijnen moeten er dan minstens een bepaald aantal wetenschappelijke onderzoeken zijn met harde bewijzen. In Nederland hoor ik geen kip hierover reppen…ook geen zwangere kip.

  1. Zo, dat lijkt mij niet best. Eigenlijk vermoed ik dat wij slechts het topje van de ijsberg via de media kunnen volgen. Dat vind ik ook best lastig met de komende verkiezingen voor de EU. Het liefst zou ik willen weten over welke zaken er de komende vier jaar besluiten worden genomen en wat de standpunten van verschillende partijen zijn. Zo’n verkiezing is toch een momentopname zonder dat je overziet wat er allemaal nog op tafel komt.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.