Leven in vrijheid – Carpe diem

Vandaag was ik voor het eerst in jaren vrij op 5 mei. Want ik hoefde niet te werken. Vrijheid kan je op tal van manieren interpreteren. Wanneer wij als westerlingen over vrijheid praten, is dat vaak in termen van zelfverwezenlijking of financiële onafhankelijkheid. Dat is een luxe vergeleken bij het soort vrijheid waar de Dag van de Vrijheid om draait. Vaak staan we er alleen op 4 mei bij stil hoe bijzonder leven in vrijheid is.

Vermoedelijk dacht menigeen dit jaar wel aan de toestand in Oekraïne. Oude sentimenten komen boven bij de beelden van het onverholen geweld. Het is een griezelige aanwijzing dat alles van waarde, inclusief vrijheid, weerloos is. Ineens staan onze uitgaven voor defensie in een ander daglicht. Je zou haast denken dat de Russische wapenindustrie te weinig orders heeft.

Hier gaat alles gewoon verder. Ik bezocht een feestmarkt waar ik de afgelopen jaren met een kraam stond. Het was er een heerlijke zonnige dag voor. Deze keer kon ik op mijn gemak rondslenteren en met bekenden praten. Want als je regelmatig op zulke markten staat, leer je standhouders en vaste bezoekers kennen. Het was leuk om ze weer te zien. De zaken gaan er nog niet op vooruit, helaas, maar veel deelnemers houden de moed erin. Een aantal ziet het als een hobby. Ik ben gestopt en geniet van de vrijgekomen feestdagen. Carpe diem. Je weet maar nooit.

4 gedachtes over “Leven in vrijheid – Carpe diem

  1. Zelfverwezenllijking kan pas als aan de basisbehoeften voldaan is. Dus eerst een dak, eten, water en goed werk. Pas daarna kan je aan je toekomst en het verwezenlijken van dromen denken. Genoten van je vrije dag?

      1. Ik heb net op je andere post gereageerd. Ik zie nu wel een dilemma: vaak lees ik wordpressblogs zoals ik ook gmail, twitter en facebook lees: als ontspanning, even snel tussendoor kijken of er nog wat is en dan hup aan het werk. Serieus wilt discussieren via je blog vergt een andere energie.

Reacties zijn gesloten.