Het zuur, het zoet en levenskunstenaars

Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House kent ons land nu de grootste persvrijheid ter wereld. We scoren hoger dan Zweden en Noorwegen. Wel waren er problemen met het reguleren van haat zaaien, meldt de Volkskrant op 1 mei. Daar kan ik mij iets bij voorstellen.

Meningsuiting
De Nederlandse blogger vindt persvrijheid vanzelfsprekend. Ik daarentegen, beschouw het als een voorrecht. Je kan wel vinden dat je hier recht op hebt, maar er zijn genoeg landen waar je die vrijheid niet krijgt. Daarom verbaast het mij dat bloggers soms zo ongegeneerd hun gal spuwen. Snappen zij niet hoe waardevol vrijheid van meningsuiting is?

Censuur a.u.b.
Gewoonlijk negeer ik chronisch verbitterde zuurpruimen compleet. Maar soms vergis ik mij en beland ik toch op het blog van zo’n stuk chagrijn. Ik zou bijna om een gepaste dosis censuur willen vragen. Met minimale criteria en een professionele webmaster om redeloos getier te blokkeren. Ik ken een forum waar je en plein public gênante ruzies ziet tussen aangesloten bloggers. Nota bene ook met de webmaster zelf. Jongens, get a life! Want ja, het zijn meestal mannen die zo tekeergaan.

Gejubel
De tegenhanger van dit soort fora zijn verzamelsites voor bloggers die werkelijk altijd súper opgewekt, hip, optimistisch, blij en o zo vriendelijk zijn. Ik ben helemaal niet seksistisch hoor, maar in deze categorie tref je wel verdacht veel vrouwen aan. Meiden, gedraag je niet als een stelletje krolse katten. En doe niet zo krampachtig vrolijk, want daar krijg ik evenzeer de kriebels van. Wees gewoon jezelf maak er het beste van. Dat is interessant genoeg. Toch?

Levenskunstenaars
Gelukkig is er een alternatief voor deze misère op internet. Ik vind steevast de leukste en boeiendste blogs via tags op WordPress. Als je op de stippeltjes een trefwoord typt bij http://nl.wordpress.com/tag/…/, zie je wat bloggers daarover schreven. Je kan ook ‘nl’ vervangen door ‘en’, ‘fr’, ‘de’ of een andere taalcode om buitenlandse berichten te vinden. Dat is goed voor je algemene ontwikkeling en vaak verfrissend. Ik kwam zo al heel wat levenskunstenaars tegen. Alledaagse en bijzondere mensen die het soms best moeilijk hebben. Maar die met een gezonde instelling waarlijk een feestje van het leven maken en dat kostelijk verwoorden op hun blog.