Mijn neef geeft een feest

De jongste zoon van mijn zus is in augustus tien jaar getrouwd. Dat wordt gevierd en ik heb een uitnodiging gekregen. Hij woont met zijn gezin in het noordoosten van Nederland, tegen de Duitse grens aan. Het feest begint om 20.30 uur. Ik heb even uitgezocht hoe ik er met openbaar vervoer kan komen.

Nou, hou je vast. Eerst kan ik rechtstreeks met de trein naar Zwolle. Sinds de opening van de Hanzelijn is dat een hele verbetering. Reistijd ongeveer anderhalf uur. Na tien minuutjes wachten kan je daar een snelbus nemen. Reistijd twintig minuten. Met een wat krappe overstap haal je dan een stoptrein, die je in ruim een half uur naar Emmen brengt. In Emmen neem je zeven minuten later de belbus. Wel even van tevoren bellen dus. Die rijdt in een klein half uur naar de aanbevolen halte. Na al dat gereis ben je het zitten natuurlijk een beetje zat. Daarom is het prettig dat je vervolgens nog meer dan twintig minuten lopen moet. De reistijd is alles bij elkaar opgeteld vier uur. Een uur later vertrekken kan ook. Dan ben je vijf uur onderweg, maar hoef je slechts twee keer over te stappen.

Dus waarom moest die gast nou weer zo nodig een eigen stuk grond kopen? Met bomen en een weitje voor de paarden. En met huis, schuur en stal erop. Kon hij niet gewoon in Groningen, Vlissingen of Maastricht gaan wonen? Dat doen andere mensen toch ook? Die plaatsen zijn tenminste dichtbij.

Maar nee hoor, hij heeft juist een prima keuze gemaakt. Ik ben gewoon jaloers.

4 gedachtes over “Mijn neef geeft een feest

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Inderdaad en vergeleken met andere continenten valt het ook nogal mee. Als je aan mijn Keniaanse man 14 jaar geleden, toen hij nog maar net in Nederland woonde, vroeg wat de meeste indruk op hem maakte zei hij steevast: “Het openbaar vervoer” en dat in een tijd dat de kranten bol stonden van artikelen over het slechte functioneren van de NS.
    Hij was zwaar onder de indruk toen wij een keer in Rozendaal strandden met de trein op weg naar Den Bosch en daar zowaar een bus klaar stond om ons verder te brengen! Inmiddels is hij vernederlands. As. zondag moet ik hem van Schiphol halen; ze zijn daar aan het werk en hij heeft op de NS-site gezien dat er een maximum van 15 minuten vertraging kan zijn….

    1. Je went snel aan dit soort luxe. 😉
      Als ik moet kiezen tussen de taxi’s en matata’s in Kenia, of de treinen en bussen hier, dan weet ik het wel. Je overlevingskansen nemen hier vanwege de rijstijl op de weg daar al gauw met 98% toe. Toch, het vervoer in Kenia is wel ideaal voor een training in geduld en loslaten.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.