Een onverwachte scheiding

Er is een heuse kettingreactie gaande. Door die hippie, de nomaden en de opslagbox van hiervoor, schiet mij nog een relaas te binnen. We leerden elkaar kennen via een reizigersforum. Australië was de bindende factor. Daarom spraken we heel toepasselijk af in het Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst.

Zij was ongeveer even oud als ik. Een kind van een Nederlandse moeder die eind jaren vijftig in Australië was beland. Haar vader is een Australiër van Engelse komaf. Ik was er vijf keer geweest en overwoog terug te gaan. Zij was er deels opgegroeid en had recent nog enkele jaren in Melbourne doorgebracht. Nu verbleef zij hier en dat beviel goed. Na alle omzwervingen die zij had gemaakt, was Nederland haar thuisland geworden.

Ze kon uren vertellen over wat daaraan vooraf was gegaan. Eén voorval is onvergetelijk. Als zij twaalf jaar oud is, in de jaren zeventig, breekt de Australische zomervakantie aan. Haar moeder wil met de auto door Europa toeren. Haar vader ziet dat echter niet zitten. Daarop besluit moeder om zonder haar man te gaan, en neemt de twee dochters mee. Ze gaan eerst langs bij familie in Nederland en verwanten in Engeland. Ook bezoeken ze andere landen op het continent, want dit is hun kans. Op een gegeven moment zitten ze in Frankrijk. There and then besluit haar moeder te scheiden. En keert naar Australië nooit weerom.

De kinderen weten niet wat hen overkomt. Daar zitten ze dan, vast als verstekelingen in dat verre Europa. Waar het verdraaid koud aanvoelt. Hier is het tenslotte winter. In vagelijk bekend gebied, maar zo afwijkend van hun vertrouwde subtropische stad. Waar hun huis staat, met hun slaapkamer en hun bed en al hun speelgoed en kleren en boeken, en hun school met hun vriendinnen. Waar de rest van hun familie woont. En natuurlijk hun vader.

Vaders’ leven gaat door. Er komt een nieuwe vrouw in huis en alle oude troep vliegt eruit. Inclusief foto’s en spullen van de kinderen. Die heeft mijn gesprekspartner dan ook nooit meer gezien. Pas als jongvolwassene komt ze er terug. Ze vertelt het tamelijk onderkoeld, zoals Aussies dat doen. Die zeuren niet. Ik daarentegen, ben nog dagen van slag.

(Genesis – Trowing it all away.)

3 gedachtes over “Een onverwachte scheiding

  1. Pingback: Muziek voor bij het log (met lijst) – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.