Opgescheept met een lijk

Gisteren schreef ik over het onverwachte gesprek in het café van de kerk waar ik vrijwilligerswerk doe. De andere vrijwilligster die daarbij aanwezig was, promoveert over twee maanden. Zij is als archeologe gespecialiseerd in botonderzoek. Ook in haar vakgebied liggen de banen niet voor het opscheppen. Dus was het mooi om te zien dat zij een prachtkans in de schoot geworpen kreeg.

Het bestuur van de monumentale kerk zit namelijk met een lijk in zijn maag. Dat zit zo. Van oudsher werden de rijken der aarde in de kerk begraven. Het mindere volk belandde in het kerkhof daarbuiten. In de afgelopen negen eeuwen is in en rond het gebouw al vaak gespit en gegraven. Onder andere toen er vloerverwarming kwam. Alle graven zijn geruimd, behalve een klein aantal onder het koor. Daar schijnen nog een paar beroemd- heden te liggen. In de kerktuin wordt overigens nog weleens iets gevonden.

Het lijk in kwestie betreft een man die eeuwen geleden werd begraven in de kerk. Door een toevallige samenloop van omstandigheden is zijn lichaam gemummificeerd. Zelfs zijn schoenen heeft hij nog aan. Al jaren wordt zijn lichaam bewaard in een soort vitrinekist. Vroeger konden bezoekers hem onder een glasplaat zien liggen. De opvattingen over ethiek zijn echter aan verandering onderhevig. Het kon zo niet langer, vond men op een gegeven moment. Dus staat de kist uit het zicht van het publiek. Maar ja, wat moet je ermee? De huidige situatie is ook niet ideaal.

Nu zoekt het bestuur naar een waardige oplossing. Mijn collega-vrijwilligster mag onderzoek verrichten om meer over de man en zijn conditie te ontdekken. Daarna kan zij op wetenschappelijke basis advies uitbrengen. Dat is toch een heerlijke opdracht voor een archeologe aan het begin van haar loopbaan.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.