Investeren in land en samenleving

Soms is het best eenvoudig om complexe vraagstukken te behandelen. Bijvoorbeeld: Hoe gaan we om met belastingvlucht, immigratie, of de participatiemaatschappij? Wanneer je weet wat de essentie is, kan je een basiscriterium vaststellen. Dat criterium gebruik je dan als eerste toets om het kaf van het koren te scheiden. Dat schept direct duidelijkheid en voorkomt verspilling van tijd en energie. Ik ken een criterium dat op veel vraagstukken toepasbaar is. Het komt uit de praktijk van de internationale ontwikkelingssamenwerking.

Intenties van betrokkenen
Voor beleidsvorming over alles wat een land en de samenleving raakt, kan je kijken naar de intentie van betrokken partijen. Denk aan mensen in een kleine Vereniging van Eigenaren. Zij willen dat hun appartementengebouw goed wordt onderhouden. Maar er zijn leden die zelf nooit meehelpen om een schilder of monteur te regelen.

Of denk aan een multinational die een deal sluit over een extreem laag belastingtarief. Terwijl dat bedrijf weinig werkgelegenheid biedt en volop gebruikmaakt van infrastructuur. Of denk aan mensen die naar Europa komen vanwege de voorzieningen en welvaart. Waaronder een deel dat uitsluitend wil participeren als het gratis of ten bate van de eigen gemeenschap is.

Bereidheid om te investeren
Het lijkt mij vrij normaal om een redelijke bijdrage te leveren als je ergens bij wil horen. Dus kan ik beleidsmakers aanraden om op tal van terreinen een basisvraag te hanteren. Hoe zit het met de bereidheid van betrokkenen om te investeren in het land of de brede samenleving?

2 gedachtes over “Investeren in land en samenleving

  1. Pingback: De 10 minst gelezen logjes en de 7 langst gevolgde bloggers – Raam Open

  2. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.