Blogs volgen met bijbedoelingen

Sinds ruim een week heb ik een Engelstalig blog. Daarbij valt een specifiek fenomeen direct op. Bloggen is in het buitenland veel commerciëler dan hier. Ik merk het aan de volgers die mijn blog trekt. Zodra een nieuwe volger zich meldt, kijk ik altijd nieuwsgierig op zijn of haar blog. Maar zeker de helft daarvan zijn ondernemingen. Ik vermoed dat dit slechts één ding betekent: sluikreclame.

In dit opzicht gaan Nederlandse zzp’ers veel aandoenlijker te werk. Een man met een communicatiebureau heeft mij een blauwe maandag gevolgd. Ik had het idee dat hij op zoek was naar nieuwe opdrachten. Hij doet pogingen om aanlokkelijke berichtjes te schrijven op zijn blog. Maar ik ben al bekend op zijn terrein en las weinig nieuws. Nadat ik zijn blog negeerde, droop hij vrij snel af. Vermoedelijk gaan de buitenlandse bedrijven straks hetzelfde doen. Ik ben er niet rouwig om.

Overigens begrijp ik het best als volgers afhaken of juist erbij komen. In de afgelopen maanden schreef ik eerst regelmatig over armoede en ontwikkeling. Daarna kwamen er berichten bij over economie en werk zoeken. Gevolgd door relatief veel persoonlijke anekdotische verhaaltjes met creatief geëxperimenteer. Ook schreef ik over voorouders met de belofte dat meer zou volgen. Dat gaat zeker gebeuren, maar het kan even duren.

Soms hebben omstandigheden enige tijd vat op mijn gemoedstoestand. Zoals gedoe met lekkende kranen en andere onderhoudskwesties. Dat zie je dan gelijk terug in de teneur van mijn stukjes. Denk je net dat het leuk gaat worden, begint ze te schrijven over allerlei ellende.

Bij Amerikaanse bloggers zie ik nog iets anders. Wanneer iemand hen gaat volgen, heten zij die persoon op diens blog hartelijk welkom. Best attent. Dat ga ik voortaan ook doen. Tenzij het een verkapt bedrijf is natuurlijk. 😉 Of een probleemgeval. 😦

Sommige volgers van My Dunglish blog zijn namelijk nogal dubieus. Dit soort volgers plaatsen mij voor een dilemma. Ik bedoel, aanstonds doen zij iets raars en worden al hun connecties gecheckt. Dan ben ik toch mooi de pineut. Terwijl ik niet eens weet wie zij zijn en vooral: hoe ik van dat soort volgers af kan komen. Nou ja, mijn naam is haas.

4 gedachtes over “Blogs volgen met bijbedoelingen

 1. Het heeft waarschijnlijk te maken met de onderwerpen. ‘money’ of dergelijke in een titel trekt natuurlijk gelukzoekers. 😉

  En wat bedoel je precies met volgen. Neem aan die op follow klikken en hun mailadres achterlaten. Ik doe dat nooit en raadt het zelfs af. Via RSS in de eigen browser volgen is veel eenvoudiger en niemand gaat met je mailadres aan de haal. Dergelijke volgens zijn niet altijd op een website te herkennen.

  1. Hoi,
   Tja, dat van die gelukszoekers zou best eens kunnen kloppen …
   De volgers die ik bedoel zijn mensen/bedrijven waarvan ik via WordPress een e-mail melding krijg met een riedeltje in de trant van: vind je het leuk om ook eens te kijken wat zij op hun blog schrijven, kijk dan naar deze artikelen. Dan staan er steeds een pagina about en twee artikelen. Ik neem aan dat zij dan het adres van mijn blog in de browser kopiëren naar hun Dashboard – blogs die ik volg – en dan daar plakken. Althans, zo doe ik het als ik een blog wil volgen. Stel dat ik nu niet wil dat iemand mij volgt, is er dan een manier om dat tegen te houden? Of is dat meer een vraag voor het WordPress forum?
   Vriendelijke groet,
   Karin

   1. Die mailtjes komen door de Volg-optie rechtsonderin. Je kan dat aanmelden uitschakelen. Op mijn blogs toon ik die knop niet. Een volger naderhand van de lijst halen kan helaas niet. Overigens heb je van die volgers weinig last, ze doen het 1x en later zie je ze nooit meer terug. Dan zijn ze druk bezig om zich bij andere WordPressblog aan te melden als volger in de hoop dat iemand er op terug klikt.

Reacties zijn gesloten.