De geboorte van een nieuw weblog

Sinds eergisteren heb ik een nieuw Engelstalig weblog. Dat zit zo. Tijdens een lange reis sprak ik alleen Engels en verslond ik een berg Engelstalige literatuur. Op het laatst droomde ik zelfs in die taal. Bij thuiskomst haalde ik een mooi diploma. Maar de afgelopen jaren sprak ik vrijwel geen woord Engels meer.

Tja, dan gaat het rap achteruit. Ik dacht al: ‘je moet er weer iets mee doen’. Maar zoals dat gaat, het kwam er niet van. Laatst had ik zelfs geen zin om een korte tekst te vertalen. Ik, die toch ooit vloeiend en zeer eloquent Engels sprak. Het liep helemaal uit de hand.

Nu heb ik dus een nieuw weblog om mijzelf uit deze lethargie te trekken. Het is wel andere koek dan schrijven voor Raam open. Ik bedoel, ik begrijp hoe Nederlanders denken. Althans, meestal. Wereldwijd spreken ongeveer dertig miljoen mensen Nederlands. Dus is het bereik redelijk klein en overzichtelijk.

Echter, ongeveer een half miljard mensen spreekt Engels. Het potentiële aantal lezers is daarom ineens veel groter. En dat zijn lang niet allemaal inwoners van westerse landen. Zie je dan maar eens een voorstelling van je lezerspubliek te maken. Ik vind het toch een beetje eng en overweldigend.

Want wat denk je? Ze waren net wakker in Azië, toen de eerste drie volgers zich al meldden. En mijn tweede bericht is direct op een Amerikaans blog opgenomen. Hebben jullie enig idee hoe hard ik op mijn Nederlandstalige blog heb zitten ploeteren voordat anderhalve man en een paardenkop interesse toonden? En dan ben ik nog heel blij dat er überhaupt mensen zijn die mijn blog volgen.

Nou, mijn carrièrekansen liggen duidelijk elsewhere.

4 gedachtes over “De geboorte van een nieuw weblog

  1. ‘For starters.’ komt mij erg Australisch over, in Canada, USA en/of GBR/IRL heb ik het nooit gehoord. Zelf schrijf ik regionaal en dan voegt Engels weinig toe. Ik zou eerder aan een Westfries blog moeten beginnen. Zelf luister ik nog regelmatig naar de BBC-WS. Dan blijft de woordenschat wel redelijk, maar het helpt weinig voor het schrijven.

    1. Oh, het zou heel goed kunnen dat ‘For starters’ Australisch is. In mijn krakkemikkige geheugen dwalen heel wat flarden van uitdrukkingen rond, zonder dat ik nog precies weet waar ze vandaan komen. Toch ben ik wel benieuwd hoe het met het huidige Engels staat. Ik neem namelijk aan dat ook het Britse Engels continu verandert door invloeden van buitenaf. Zoals in het Nederlands geleidelijk meer anglicismen worden opgenomen. Geen enkele levende taal is statisch.

  2. R.van Bouwdijk B

    Heel goed van je om weer te beginnen met Engels,eeuwig zonde om een taal die je goed sprak te verwaarlozen omdat je er later spijt van krijgt,

    1. Zeg dat wel. Dit is nu net iets wat ik nooit wil verliezen en het is juist zo leuk om ook voor een Engelstalig publiek te bloggen.

Reacties zijn gesloten.