Meer belasting over box 3

Peter de Waard (de Volkskrant, 28 maart) vreest dat we een nieuwe klasse van oligarchen kweken vanwege de verlaagde erfbelasting en ruimere vrijstelling bij schenkingen. Hij vraagt zich af hoe box 3 meer kan worden belast. Wellicht gaat dit op voor rijke families. Maar ik kom uit een gewoon nest.

Van je vermogen leven
Zonder wijziging beland ik volgend jaar in een bizarre situatie. Dan moet ik belasting betalen over een bescheiden vermogen, terwijl ik dan geen inkomen meer heb. Ik zie graag dat men bij belastingheffing kijkt naar de verhouding inkomen/ vermogen en de samenstelling daarvan. Verruim de belastingvrije som voor box 3 als mensen van hun vermogen moeten leven. Bijvoorbeeld een langdurig werkloze van 48 jaar of een zzp’er met weinig opdrachten. Volgens het UWV heeft nu de helft van alle werkzoekenden aan het eind van de WW-periode nog geen baan. Zij teren al op hun vermogen in.

Onzekerheid
Ik prijs mensen die financieel zelfstandig willen blijven. De trend dat kinderen steeds hoger zijn opgeleid dan hun ouders, kantelt. Qua baanzekerheid weet niemand meer waar hij aan toe is. Ook ouders zien hun kinderen daarmee worstelen. De economische groei is zo fragiel als wat. Ouderen vragen zich af hoe lang de overheid nog zorg zal betalen. En veel huiseigenaren zagen een flink deel van de waarde verdampen. Geen wonder dat iedereen voorzichtig is en vermogen vasthoudt.

Psychisch effect spaargeld
Een ergernis van veel spaarders is ‘dat anderen maar raak leven en zij alles van de gemeente krijgen als het mis gaat’. Die frustratie bevat een kern van waarheid, al spelen diverse factoren een rol. De huidige generatie beleidsmakers heeft langdurige welvaart gekend. Zij gaan voorbij aan wat spaargeld psychisch met mensen doet. Denk aan degenen die de hongerwinter van 1944 hebben meegemaakt. Sommigen kwamen daar niet goed overheen. Vaak hangt hun gemoedsrust daarom van spaargeld af. En van een ruime voorraad eten in huis.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.