Alternatieve wandelingen in Kenia

Ik zit voor mijn werk in Kenia en woon een aantal maanden in Nairobi. Na de eerste weken pak ik mijn gewone leefstijl op. Daar horen eigenlijk lange wandelingen bij. Ik kan in zeven minuten naar ons kantoor wandelen door rood stof of door modder. Onze bewaker van de compound vindt het maar niets dat ik zo naar mijn werk ga. Want als je blank = rijk bent, wandel je niet. Punt.

Elke zaterdag ga ik naar luxe winkelcentra in de stad. Vooral het ommuurde terrein van The Village Market is prettig. Daar kan ik op een echte stoep rondwandelen zonder walm van uitlaatgassen. Toch loop ik normaal gesproken liever tussen de doorsnee inwoners.

Ik maak weekendtripjes naar safariparken. Maar ik moet in de auto blijven vanwege de wilde beesten. Het park rond Mount Longonot is een zeldzame plek waar je wel kan wandelen. Daar sta ik oog in oog met een giraffe. Ook vanuit de Lake Naivasha Country Club kuier ik langs gazellen, zebra’s, pelikanen en giraffen. Met het vliegtuig ga ik naar de Swahilikust en diverse parken.

Het zijn geweldige ervaringen. Maar het blijft een peperdure manier van behelpen.

Dan ontdek ik de vogelaars van Nature Kenya. Zij maken maandelijks een wandeltocht op een mooie locatie buiten de stad. Ik loop tussen mensen met statieven, verrekijkers en notitieboekjes. Het zijn oudere Engelsen die de koloniale tijd nog hebben meegemaakt, expats en jonge Kenianen van diverse pluimage. Elk vogeltje leidt tot opwinding in de groep en wordt uitvoerig besproken. Het is best grappig. Alleen schiet het qua wandeling voor geen meter op.

Daarna lees ik over de wandeltocht met gids in het Ngong Road Forest. Dat klinkt aantrekkelijk. Ik spreek af bij het restaurant van de Ngong renbaan en er komt een andere (blanke) wandelaarster bij. De gids arriveert ook. Dan is het alleen nog even wachten op de bewakers. Bewakers? Jawel. We gaan in colonne op pad met twee militairen die geweren dragen. Is het hier dan zo gevaarlijk vanwege dieren? Nee hoor, maar er zijn wel stropers. En die maken rare sprongen als ze worden betrapt.

2 gedachtes over “Alternatieve wandelingen in Kenia

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Vroeger wilde ik graag interesse hebben in het tijdschrift ‘Kijk”, dat was voor de slimste kinderen van de klas, die na hun extra werk nog steeds tijd over hadden. Dat vond ik heel stoer, dus af en toe pakte ik ook zo’n blad, maar kwam niet verder dan de plaatjes. Met vogelaars heb ik dat ook. Ik vind hun fascinatie leuk, dus ik dacht altijd dat die interesse voor vogeltjes heus nog wel een keer zou aanslaan, maar het wil maar niet komen. Ik ben in Italië wel eens mee gereden met vogelaars. Dat is nog erger dan wandelen, want om de paar meter zit je met je neus tegen het dashbord…

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.