Beroepskeuzeadvies

Tegenover mij zit een slanke man met kort grijs haar. Hij is 48 jaar, werkzaam in de ICT en nu twee jaar boventallig. Volgende week komt hij in de WW. Hij heeft al zo’n 200 sollicitaties verstuurd en contact gehad met diverse organisaties. Drie en een halve dag had hij een nieuwe baan, maar die beviel niet.

Het liefst werkt hij voor een goede-doelenorganisatie. Echt concreet kan hij het nog niet omschrijven. Behalve dat hij ‘iets met fondsenwerving’ of ‘gesprekken met mensen’ wil. Hij noemt het vacatureoverzicht op OneWorld.nl, waar interessante functies staan. Ik hoor hem aan en sta versteld van zijn naïviteit. Van mij weet hij niets.

Ik moet hem iets vertellen. De ontwikkelingssector is zo ongeveer de moeilijkste om een betaalde baan in te vinden. Al lang voordat de crisis begon, ontvingen P&O-afdelingen massa’s open sollicitaties. OneWorld toont wekelijks circa vijftien nieuwe vacatures. Enige tijd geleden stonden er zo’n 35.000 werkzoekenden bij ingeschreven. Dat zegt genoeg.

Ik zie de twijfel in zijn ogen. Bijna werkloos en nu al een tegenslag. Ik schrik er zelf een beetje van. Dit was niet de bedoeling. Het laatste wat ik wil, is een hoopvolle werkzoekende ontmoedigen. Dus geef ik tips om zijn kansen te vergroten.

Het kan toch anders lopen dan ik denk. Alles wat gangbaar was, is verdwenen. En hoop is een beschermlaag. Ineens zie ik scherp hoeveel naïviteit ik zelf heb verloren. Een paar ongewone capriolen uithalen is helemaal niet gek. Ik denk aan Een vakantiebestemming kiezen en de reden waarom dit blog Raam open heet.