Verlegen door het leven gaan

Verlegenheid heeft met omgeving en opvoeding te maken, dacht ik. Maar het kan aangeboren zijn. Zo’n 10% van de Nederlanders is verlegen en dit kan hun leven beheersen. De Universiteit van Leiden doet grootschalig familieonderzoek naar extreme verlegenheid. Daarbij kijkt men naar genenvariatie en de structuur van het brein. Ook is er een Vereniging van Verlegen Mensen. Dat is een club die lotgenoten helpt.

Verlegen mensen zijn angstig in gezelschap van anderen. Ze voelen zich ongemakkelijk tijdens recepties en vergaderingen, in wachtrijen en bij contact met collega’s. Iets vragen doen ze niet graag. Dit herken ik wel. Mijn voormalige verlegenheid of onzekerheid kwam vooral door onervarenheid met nieuwe situaties en onbekende mensen. Als kind werd ik ook geacht mij bescheiden op te stellen. Dat blijft nog lang wringen als je later voor jezelf op wil komen.

Volgens de belangenvereniging kan je veel doen aan verlegenheid. Er staan tips op de website. Vrij geciteerd: ‘Je moet rationeler en positiever leren denken, bijvoorbeeld door training. Hierdoor voel je je prettiger. Dat straal je uit door je lichaamshouding en gedrag. Rationele en positieve gedachten zijn:

  • Het interesseert mij niets wat andere mensen over mij denken.
  • Ik ben uniek en gezellig op mijn eigen manier.
  • Ik ben er zeker van dat ik vrijwel alles kan leren, als ik dat zelf wil en er voor ga.
  • Ik kan het wel en heb weinig tot niets te verliezen.

Stapje voor stapje nieuwe uitdagingen aangaan, daar gaat het om.’

De kunst bij uitdagingen is om een middenweg te vinden tussen vrolijk optimisme en doorschieten in bravoure. Mijn reislust was sterker dan mijn verlegenheid. Dat heeft zeker geholpen. Ik wende steeds vlotter aan contact met onbekenden. En in hostels of groepen gaat iedereen gewoon zijn eigen gang. Maar om nu te zeggen dat het mij niet interesseert hoe anderen over mij denken … Tja, daarvoor moet je vast een einzelgänger zijn. Of onverschillig, of een harteloos kreng. Dan klinkt dat ‘Ik ben uniek en gezellig op mijn eigen manier’ toch een stuk sympathieker.

5 gedachtes over “Verlegen door het leven gaan

  1. O ik heb pas een boek gelezen over een vrouw die nadat ze haar baan is kwijt geraakt een jaar lang iedere dag een nieuwe uitdaging aan probeert te gaan om zowel kleine als grotere angsten te overwinnen door het probleem juist op te zoeken en de confrontatie aan te gaan.Verlegenheid was er een van. Is een erg leuk boek. Het heet: “Vrouw zoekt berg om tegenop te zien” en het is geschreven door Noëlle Hancock. Ik heb ervan genoten en vond het jammer dat ik het uit had.

  2. Marion

    Jeetje, wat een herkenning. Ook dat wat je zegt over bescheiden opstellen als kind. Enorme issue voor mij. Dank voor deze blog. Ik kan hier wat mee.

  3. Pingback: Levenslessen: (2) Blijf jezelf trouw – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.