De waarde van diploma’s

Soms begin je ergens aan, terwijl je moet afwachten wat het je zal brengen. Zo werkt het vaak met opleidingen. Je gaat vol goede moed van start. Bijvoorbeeld voor een volgende stap in je loopbaan, of als je een eigen bedrijf opbouwt. Ik heb het meeste geleerd dankzij werkervaring, reizen en avondopleidingen. De volgende diploma’s hebben mij veel gebracht.

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)
Klinkt saai zeker? Maar vergis je niet. Dankzij dit diploma heb ik dertien jaar mijn brood verdient en zeven jaar lang een boekhouder voor mijn bedrijf uitgespaard. Ik kreeg als schoolverlater zonder bruikbaar diploma mijn eerste baan bij een accountantskantoor. De eis was wel dat ik het PDB zou halen. Ik heb er ruim dertig jaar later nog altijd plezier van. Want ik kan elk projectbudget ‘lezen’, zelf mijn inkomstenbelastingaangifte doen, administraties voeren en de buurtvereniging helpen als lid van de kascommissie.

Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE)
Het CPE haalde ik nadat ik anderhalf jaar over de aardbol had gereisd. Bij vertrek was mijn Engels nog gebrekkig, bij thuiskomst sprak ik het vloeiend. Het certificaat fungeerde als bevestiging. Met dit papiertje kreeg ik vijftien jaar werk bij zes internationale bedrijven en organisaties.

Cluster communicatie & redactie
Hierbij horen Praktische journalistiek, VWO deelvak Nederlands en Bureauredacteur. Eerst rolde ik per toeval in een redactiebaan, waarna het interessant werd om deze opleidingen te volgen. Later kreeg ik werk in de communicatie door mijn ervaring met websitesoftware. Op dat gebied ben ik autodidact. Deze cluster komt werkelijk overal bij van pas. Denk maar aan dit blog.

Interfacultair keuzevak Ontwikkelingsvraagstukken, VU
Ik was secretaresse in de ontwikkelingssector toen ik aan dit veelzijdige keuzevak begon. De colleges en literatuur waren razend interessant. Tegelijk werd ik op mijn werk getraind voor een inhoudelijke functie. Zo’n kans is in de huidige ontwikkelingssector ondenkbaar. Door dit duale traject verbreedde en verdiepte mijn kennis over hoe de wereld in elkaar steekt. Dat neem ik mijn leven lang mee.

Vaak werkte ik al in de betreffende richting voordat ik aan een opleiding begon. Hierdoor kon ik opgedane kennis direct toepassen. Nu willen werkgevers eerst diploma’s zien. Ik hoorde dat ze vanwege ISO-regels uitsluitend gediplomeerde werknemers zoeken. Zo worden we met zijn allen strakker in het harnas geperst. Opleidingen bieden kaders, duiding en een stevige basis. Toch beklijft geïnternaliseerde kennis uit ervaring beter. We zullen zien wat dat in de toekomst waard is.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.