Alledaags nieuws uit Afrika

Veel Nederlanders hebben wel een beeld bij Afrika, maar weten nauwelijks hoe het leven daar is. Dat is geen wonder. Op tv krijgen wij gewoonlijk cliché taferelen voorgeschoteld. Je ziet prachtige natuur vol grote kuddes en wilde beesten. En als tegenhanger zie je armoede, oorlog en andere problemen. Een tussenweg lijkt er niet te zijn.

De Nederlandstalige website AfrikaNieuws biedt objectieve berichtgeving over het dagelijks leven. Hier vind je nieuws, fotoreportages, film, muziek en een uitagenda. De inhoud wordt door Afrikanen zelf gemaakt en zij scheppen een realistisch beeld. Dat is een verademing en het voelt voor mij als een warm bad.

Afrika is een enorme groeimarkt. In meerdere landen op het continent doet de economie het verdraaid goed. Dat is bij weinig Nederlanders bekend en bijzonder jammer voor beide partijen. Want met goede wil, gezond zakelijk verstand en ruimte voor cultuurverschillen kan je er nog wat opbouwen. Al zou ik de failed states wel even mijden. Zie het continent als the last frontier.

Ik vermoed dat veel mensen Afrika een beetje eng vinden. Vanwege de armoede, ziekten, wilde beesten en corruptie. En door onbekendheid met lokale inwoners. Dat is begrijpelijk, maar grotendeels onnodig. Je kan je daar beter druk maken over roekeloze bestuurders in gammele auto’s op kapotte wegen. Dat is pas eng.

De grote steden in Afrika zijn al deels verwesterd. Je kan er caffé latte krijgen, stokbrood, Apple computers, Australische wijn en wat je maar wenst. Eigenlijk moet je snel gaan als je iets authentieks wil zien. Westerlingen lopen er namelijk al een paar honderd jaar rond. Ook op het platteland zie je steeds meer invloeden van buitenaf. Reis met een open blik en er gaat een boeiende wereld voor je open. Dan zie je het allerleukste van Afrika. Gewoon, het leven van alledag.

Een gedachte over “Alledaags nieuws uit Afrika

  1. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.