Hollandse mentaliteit

Op mijn blog kan ik mijn gedachten kwijt over alle onderwerpen. Bij aanvang wilde ik elke mogelijkheid open houden. Het resultaat is een bonte parade aan thema’s, ideeën en kwesties. Ik hou wel van diversiteit.

Over enkele groepen en zaken wil ik blijkbaar niet schrijven. Zo komen familieleden, vrienden, collega’s of voormalige werkgevers nooit herkenbaar in beeld. Dat lijkt mij gepast. Extremisten van diverse pluimage sluit ik uit. Ook mijd ik onderwerpen waar ik weinig van afweet.

Nu hou ik nog een speciale groep over. Ik ben zelf expat geweest en zoiets laat zijn sporen na. Je kijkt dan anders naar je vaderland en medelanders. Dat kan zowel positief als negatief uitvallen. Met tattas be like houdt iemand ons Nederlanders een fraaie spiegel voor. Soms wordt daar nogal heftig op gereageerd. Want niet iedereen is gezegend met een portie zelfspot. In negen van de tien gevallen kan ik hartelijk lachen om de grapjes. Het is allemaal zo herkenbaar.

Voor het eerst heb ik de hele openingsceremonie van de Olympische Spelen gezien. Ik vond het indrukwekkend en mooi. Rusland staat al jaren op mijn verlanglijst voor een vakantie. Door de show kreeg ik een beeld van hoe dit land naar de eigen geschiedenis kijkt. Mooi opgepoetst, wat verwacht je anders? Ik kijk er tevens met expat-ogen naar. Uiteraard zie ik welke beelden de Russische staats-tv de wereld in zendt. Maar ik zie ook wat ons acht uur NOS-journaal daar vervolgens uit selecteert. Het journaal belichtte het foutje met de vijfde ring extra. Vermoedelijk denkt de NOS-redactie dat zij het Nederlandse volk daar een plezier mee doet. Wat zegt dit dan over ons? En wat zegt dit over de neutraliteit van onze omroepen?

Ook bleek dat Rusland onze enthousiaste Koning en Koningin buiten beeld liet. Ik vermoed dat Russen meer hechten aan ingetogen gedrag tijdens een officiële ceremonie. Het kan zelfs betekenen dat de Russen ons koningshuis voor het Russische publiek niet voor schut wilden zetten. WA en Maxima gedragen zich wellicht van nature zo. Maar ik twijfel. Oh wee als je je hier niet gewoon gedraagt. Dan ben je binnen no time een kapsonesleier. ‘Gewoon doen’ wordt hier feitelijk dwangmatig opgelegd.

Kijk, dat vind ik nou grappig. Wij zijn dus toch intens verbonden met de Russen. Want zij zijn ook niet helemaal vrij en zij worden evenzeer beïnvloed door de media.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.