De oplossing voor Syrië

De oplossing voor Syrië is nabij. Ik heb een paar minuutjes nodig om ernaartoe te werken, maar dan volgt mijn briljante idee.

Twee vrouwen lopen mij tegemoet op een pad in het park. Aan hun gezichtsuitdrukkingen te zien, voeren ze een ernstig gesprek. Bij het passeren vang ik een flard daarvan op. ‘En als er dan iets gebeurt, heeft zij toch 100% zeggenschap over de kinderen.’

Heftig. Laat mij eens raden. Huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract of een trouwerij van een Nederlandse dochter met een buitenlandse man. Ik kan mij voorstellen dat je vooraf nadenkt over wat er eventueel met een romantische alliance gebeurt als het onverhoopt op een vechtscheiding uitloopt. Als het om geld of bezittingen gaat, tenminste. Maar kinderen, dat is gevoelsmatig toch een heel ander verhaal.

Het roept herinneringen op aan mijn onderzoek naar polygamie. Daar schreef ik onlangs over. Als het op scheiden met kinderen aankomt, dan ben je als vrouw nog niet jarig in zo’n huwelijksvorm. In veel niet-westerse landen hangt je rechtspositie af van nationale wetten, religieuze wetten of lokaal stamrecht. Het is maar wie er rechtspreekt en welke wet van toepassing is. Daar hebben mannen veel over te zeggen, maar vrouwen bitter weinig.

Zo kom ik uit bij één van de belangrijkste bronnen op dit gebied. De profeet Mohammed leefde rond zeshonderd zoveel op het Arabisch schiereiland. Het was een tijd van oorlogen tussen stammen met chaos en wantoestanden. Vrouwenrechten? Nooit van gehoord. De goede man was zelf strijdlustig, zo heb ik begrepen, maar ook menslievend en verstandig.

Door al dat geknok op die kamelen tussen mannen onderling, vielen er veel doden. Met als gevolg een vrouwenoverschot. Nu was dat best een prestatie. Als je bedenkt hoe vrouwen werden en worden achtergesteld in veel huidige Islamitische landen. Dat ging en gaat heel ver. Met name in arme gezinnen hebben meisjes, minder dan jongens, matig toegang tot goed voedsel, medische zorg en scholing. Daar kan je leven van afhangen. Meisjes worden in sommige landen al op hun twaalfde uitgehuwelijkt. Met ernstige, regelmatig dodelijke complicaties tot gevolg bij de geboorte van hun eerste kind.

In de tijd van profeet Mohammed was dat al zo. Maar door die oorlogen zaten ze toch met een vrouwenoverschot. Ik geloof dat de Koran redelijk discreet is over wat er vervolgens gebeurde. Want in die traditionele samenleving genoot je als vrouw zonder echtgenoot of vader weinig bescherming. Mohammed zag het met lede ogen aan. Bovendien hield hij zelf oprecht van vrouwen en wenste hij hen een beter leven toe.

Daarom ging hij praten met Allah en kwam hij met een verordening. Mannen mochten voortaan nog slechts maximaal vier vrouwen trouwen. Elke vrouw moesten ze in materiële zin en qua genegenheid precies even veel kunnen bieden. Voor arme mannen was dit niet weggelegd, want zij konden hooguit een vrouw onderhouden. Dit was wel een harde eis om vrouwen niet in armoede te storten. Terugkerend met een aardige oorlogsbuit, konden best veel mannen meerdere vrouwen trouwen. Dus het maatschappelijke probleem van al die alleenstaande vrouwen was snel opgelost. Zo keerde de rust weder in het land en leefde de bevolking nog lang en gelukkig.

Totdat mannen (het zijn altijd mannen die dit doen), begonnen de zaniken over de inhoud van de Koran. Wat was er nu precies waar en wat niet? Het probleem was dat de meesten niet konden lezen of schrijven. Dat probleem bestaat qua interpretatie van de Koran door analfabete imams trouwens nog steeds. Het gevolg is dat vrouwen en meisjes alweer ernstig worden achtergesteld. Zodanig dat er een mannenoverschot is in sommige Islamitische landen. Bovendien is het leven duur en moeten ze lang sparen voor ze kunnen trouwen. Dat leidt begrijpelijkerwijs tot grote frustraties. Dus als je wilt weten waarom mannen in het Midden-Oosten zo enthousiast vechten: het draait allemaal om een vrouwentekort.

De oplossing voor de Syrische bevolking
1. Luister naar de profeet, lees de Koran en vorm daar zelf een mening over. Vergeet die analfabete imam. Die roept alleen maar wat hem zelf het beste uitkomt.
2. Luister naar Ayaan Hirsi Ali. Een opmerking van haar vind ik onvergetelijk: ‘Moeders, voed jullie zonen niet op tot verwende prinsjes.’
3. Zorg voor een vrouwenoverschot. De beste manier is door ze goed te voeden, zorgzaam te behandelen en te laten studeren. Dan hoeven bovengenoemde moeders ook niet meer zo krampachtig aan hun zonen te hangen. Met name wanneer ze op latere leeftijd voor hun onderhoud afhankelijk worden van die jongens.

Dit lijkt mij een aardig begin van een oplossing. Maar ja, zoiets kunnen mannen natuurlijk weer niet bedenken.

3 gedachtes over “De oplossing voor Syrië

  1. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.