Werk zoeken en solliciteren

Zomaar wat flarden tekst uit advertenties op een hele serie websites met vacatures. Die doorzoek ik wekelijks op alles wat ook maar enigszins op passende functies lijkt:

 • Je moet stressbestendig zijn en incasseringsvermogen hebben. Pardon? Het betreft ogenschijnlijk een gewone boekhoudkundige functie. Gaan we dan Thaiboksen of zo?
 • Je moet beschikbaar zijn tussen 07.00 en 21.00 uur op wisselende locaties en ook in de weekenden kunnen werken. Voor een baan als receptioniste, jawel als oproepkracht.
 • Je moet het hele wetboek over de AWBZ uit je hoofd leren en dan verdien je bij aanvang bruto € 9,71 per uur. Dit kan oplopen tot maar liefst € 11,62 per uur als je bijzonder intelligent bent. Voor een baan bij een klant contact center. Goh, ik was toch iets meer gewend. Hier kan ik gewoon niet van rondkomen.
 • ‘Je beheerst naast de Nederlandse taal ook de Turkse of Marokkaanse taal.’ Bij deze vacature staat een foto van een blonde blanke vrouw. Jammer dat ik niet blond ben.
 • Een leuke baan als webredacteur voor een jong en snelgroeiend bedrijf. Alleen, het blijkt een ‘uitdagende stageplek’ te zijn. Terwijl dit met een normale salariëring mijn droombaan is. Zelfs de taak ‘Schrijven van blogs’ kan ik goed aan.
 • ‘Wil jij werken als Retentie medewerker voor een dynamische professionele organisatie, waar de kernbegrippen zijn: prestatie en winnen, vooruitgang, maatschappelijk bewustzijn en plezier! DAN IS DIT, DE BAAN VOOR JOU!’ Het staat er letterlijk zo, gevolgd door: ‘Ben jij een commerciële tijger met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en zie jij uitdagingen in het behouden van geabonneerden die jouw benaderen?’ Uhm, ik wil die Lotto-kaarten van jullie eigenlijk niet bij arme mensen door de strot duwen. Dus: nee. Start People is de auteur van deze ronkende wervingstekst. Misschien moet ik even doorgeven dat ik gediplomeerd redacteur ben.
 • ‘LET OP;  indien u niet voldoet aan bovenstaand gestelde eisen heeft het geen zin om te reageren. U kunt uw sollicitatie sturen naar romeijn@ […].nl. Sollicitiaties die niet zijn voorzien van CV én Motivatiebrief worden NIET in behandeling genomen.’ Nou zeg, ik durf gewoon niet meer te sollicitieren! En ze mogen blij zijn dat ik de discretie heb om niet te vermelden welke participatie- maatschappij in Den Haag dit heeft geschreven.

Klant zijn bij het UWV heeft trouwens meer voordelen dan je denkt. Ik heb een gratis kaartje gekregen voor de Emigratiebeurs. Nou, dat wordt weer genieten.
Oh, er is nog wat. In de Vacaturekrant, editie januari 2014 van het UWV Werkgevers Servicepunt, staat een hele leuke vacature, waar ik absoluut niet aan voldoe. Maar ik ga lekker toch reageren. Eens kijken of ze daar ook nog iets voor werkzoekenden doen. Het is namelijk al ruim een jaar geleden dat ik precies een jaar werkloos was. Toen ontving ik een brief. Daarin schreef iemand dat het UWV met mij mee zou gaan zoeken naar een passende baan. Sindsdien is het stil.

Oh man, het is weer dinsdagochtend.

(Dit is de ingekorte versie van een eerder gepubliceerd bericht.)

7 gedachtes over “Werk zoeken en solliciteren

 1. peter Mesker

  Advertenties zijn een aanslag op je denkvermogen; je begint te lezen met de verwachting dat je iets zakelijks en nuttigs leest. Gaandeweg blijkt het een slecht doordachte reclamekreet opgeschreven door iemand die ooit het idee had dat HR een gewaardeerde functie binnen het bedrijf is en nu dus buiten het HR vak om reclameblokdenken moet ventileren omdat het bedrijf cool, jong en dynamisch moet overkomen. Mocht je uitgenodigd worden dan zit je zelden tegenover iemand die nog cool en jong is, voor zover ze dat ooit zijn geweest en de standaardisatie heeft de dynamiek er meestal al aardig uitgewrongen.
  Wist je trouwens dat 1 op de 8 Nederlanders “functioneert” op benzodiazepinen, allerlei …pam, die je stress en paniek onderdrukken waardoor als bijverschijnsel je gevoelsleven over de gehele linie afvlakt, je libido naar God gaat en je geheugen ook niet meer echt lekker werkt? Voor de relativering; als je solliciteert heb je dus een grote kans dat je solliciteert bij een drugsverslaafde.
  Advertenties en functieprofielen hebben wat betreft de productiebanen onzin als grootste bestanddeel. Als je echter iemand in het bedrijf belt krijg je vaak al heel wat betere info waarop je gerichter kunt reageren of er wijselijk van af kunt zien. Beter zoek je een niche voor jezelf. ZZP = Zelfstandige zonder personeel.
  Wordt WZB er: Werker zonder Baas. Aanrader: lees op Google “Bang voor de baas” NRC 14/15 september 2013

 2. Blewbird

  Straks vechten ze weer om ons. Toch? En anders maar niet. Ik zie dat het ontbreekt aan oprechte toewijding en betrokkenheid. Dus eerst dat maar eens terug.

  1. Hoi,
   Je hebt helemaal gelijk. Mijn vader vertelde vanmorgen hoe het er sinds de crisisjaren dertig in de vorige eeuw aan toe ging. Zijn oudste collega’s moesten in die tijd bij de poort bedelen om los werk. Toen er later veel meer werk was, stonden de werkgevers bij de ingang van de scholen te wachten om handige technisch geschoolde jongens binnen te halen. Het kan verkeren. Ach, als we de humor er maar van in blijven zien.

 3. Pingback: WordPress: Wat houd je momenteel bezig? | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.