Observaties van professor Amy Chua

In februari verschijnt het boek The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America van professor Amy Chua. Volgens haar presteren bepaalde ‘culturele’ groepen veel beter dan anderen in Amerika. Ze bedoelt Joden, Mormonen, Chinezen, Cubaanse ballingen, Nigerianen, Indiërs, Libanese Amerikanen en Iraniërs. Dit wijt zij aan specifieke kenmerken. Deze groepen voelen zich uitverkoren. Tegelijkertijd zijn ze onzeker en hebben ze het gevoel steeds tekort te schieten. Daarom gaan zij zich bewijzen en ze hadden al een grote discipline. Interessant. Het is altijd riskant om te generaliseren, maar op basis van persoonlijke ervaringen geloof ik haar direct.

Democratie en minderheden
In haar eerste boek, World on Fire: How Exporting Free Market Democracy Breeds Ethnic Hatred and Global Instability (2003), onderzoekt zij het etnische conflict dat in veel samenlevingen wordt veroorzaakt door de disproportionele invloed van dominante minderheden op de economie en politiek. In haar tweede boek, Day of Empire: How Hyperpowers Rise to Global Dominance – and Why They Fall (2007), bespreekt zij zeven grote rijken en stelt zij dat het succes daar afhing van een tolerante houding naar minderheden. Onze roemruchte geschiedenis staat er natuurlijk ook bij. Beide boeken zijn de moeite van het lezen waard voor we weer gaan stemmen. Ze verschaffen tevens inzicht in wat er achter de schermen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika gebeurt. En ze belichten de reden waarom de één-op-één toepassing van het Westerse concept van democratie funest kan uitpakken in die contreien.

Opvoedmethode
Chua is eveneens auteur van het omstreden boek Battle Hymn of the Tiger Mother (2011), haar pleidooi voor een extreem strenge opvoedmethode. Hier gaat zij behoorlijk de mist in, volgens mij dan. Een meer menselijke bevinding omschrijft Rob van den Berge op de website van O*Relais, coaching voor onderwijs. Die gaat over aandacht als fundament voor emotionele intelligentie en succes.

Afgunst
Volgens Chua’s laatste boek ‘blijkt dat ook binnen succesvolle groepen het succes bij de derde generatie afneemt’. Gelukkig, want het is gevaarlijk boven het maaiveld, zie haar eerste boek. Ik ben weer helemaal gerustgesteld.

(Bronnen: de Volkskrant, 9 januari 2014 en Wikipedia Engels.)

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.