Vrouw in het Midden-Oosten

Vrouwelijkheid gaat in Nederland vaak een beetje schuil. We dragen graag prettig zittende kleding. Misschien komt het door onze praktische aard, die samenhangt met het klimaat. Bovendien is ons volksmotto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dan is vrouwelijk gedrag al gauw ‘aanstellerij’. Sommige meiden doen stoer met jongens mee. In Arabische landen benadrukken ze juist het verschil.

Arabische landen
Vraag je mij waarom ik zo graag in Arabische landen kom, dan buitelen de redenen over elkaar heen. Eén daarvan komt altijd een beetje in het gedrang. Namelijk: er is geen gebied ter wereld waar je je zo vrouwelijk kan voelen. Vrouwen lijken daar hun vrouwelijkheid te vieren. Tuurlijk, er zijn massa’s misstanden en hun positie is niet te benijden. Dat is overal in alle landen zo waar mannen de dienst uitmaken. Toch heb ik ook een andere kant gezien. Namelijk hoffelijk gedrag en zorgzaamheid.

Aanpassing als toerist
Uitstraling is bijna overal belangrijk. Noord-Europeanen horen bij een zeldzame groep die zich een nonchalante kledingstijl kan permitteren. Mannen en vrouwen in Arabische landen besteden zorg aan hun uiterlijk. Als ik meedoe, dan waardeert men dat. Sterker, het is mijn beschermlaag tegen ongewenst gedrag. Foto’s van kinderen en een trouwring helpen ook.

Ik vind het prachtig als lokale inwoners even denken dat ik één van hen ben. Een burka hoeft echt niet, al heb ik zo’n onding uit nieuwsgierigheid eens gepast. Wel laat ik mijn praktische rugtasje thuis, want dat draagt geen vrouw daar.

Vrouwenpraat
In Arabische landen heb ik als bezoekster vooral met mannen te maken. Gelukkig sprak ik ook vrouwen, onder meer over uiterlijkheden. Want serieuze onderwerpen liggen nu eenmaal gevoelig en je wil toch ergens over praten. Zo nodigde een echtpaar mij en drie reisgenoten eens thuis uit. Na de mierzoete thee en hapjes volgde een verkleedpartij. Terwijl de mannen in de ontvangstruimte bleven, doken wij vrouwen elders in een garderobekast. Alle dames gingen op de foto in schitterende feestjurk met glittertjes. Over een T-shirt heen, dat wel.

Terug in Nederland
Tijdens vakanties heb ik diverse Arabische kledingstukken gekocht, waaronder zo’n feestjurk. Jammer dat die bij geen enkele gelegenheid hier past. Alleen hoofddoeken kan ik gebruiken, als sjaal en woningdecoratie. Met mijn zwarte abaya loop ik evenmin op straat. Het lijkt vormeloos, maar vergis je niet. Er zijn zeer elegante modellen met Swarovski kristal. Vaak verbergen ze een trendy outfit of sierlijke party dress. En ze verhullen vetrolletjes heel geraffineerd. Zelfs de gezichtsmaskers uit Oman zijn op maat gemaakt, zodat een vrouw er haar mooiste gelaatstrekken mee benadrukt.

Schoonheid en/of flink zijn
Bij mijn derde poging om minimaal tien woorden Arabisch te onthouden, kreeg ik een Jemenitische leraar. Hij kent de expatwereld van Den Haag en bewondert Hollandse vrouwen. Want hij vindt het enorm stoer dat Nederlandse moeders door baggerweer fietsen met een kind voor- en achterop. Vrouwen in zijn land zouden dat nóóit doen, volgens hem. Hij begrijpt waarom wij niet continu tutten met make-up en nagellak. De plamuurlaag die Arabische vrouwen graag opbrengen, vindt hij vies. Ik zeg niets, hoor.

2 gedachtes over “Vrouw in het Midden-Oosten

  1. Hoi,
   Dank voor je reactie, ook n.a.v. Is werk belangrijk? Ik probeer alle clichés te omzeilen en de rest goed te interpreteren. Dan wordt de cultuur in een ander land pas werkelijk interessant.
   Groet,
   Karin

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.