Sterren in de woestijn

Oud-premier Sharon wilde begraven worden naast zijn vrouw in de Negev-woestijn. Ik begrijp heel goed waarom.

De mensen
Het leven in de woestijn is hard en vaak gevaarlijk. Wijk van het pad af en je bent misschien morgen al dood. Wellicht daarom zijn ontmoetingen altijd belangrijk. Een van de mooiste gelegenheden is het jaarlijkse Toeareg festival diep in de Sahara. De muziek gaat dagen en nachten door. Mensen komen van heinde en verre op hun kamelen uit alle windstreken. Of zij laden de hele familie achter in de Toyota Hilux. In woestijnen ervoer ik de ontroerendste momenten. Een keer kreeg ik als enige in de groep een bloem van een stil en verlegen jongetje. Een andere keer werd ik totaal overrompeld door een teder handgebaar. Van een man die nu misschien rondrijdt met een machinegeweer in zijn laadbak. Want menig woestijnvolk zucht onder de vloek van grondstoffen. Of onder het gebrek daaraan.

De woestijn
Ooit woonde ik maandenlang in een woestijn. Op andere plekken verbleef ik een week of een paar dagen in hotels of tenten. Ze zien er allemaal anders uit. Sommigen hebben klassieke glooiende zandduinen. Maar de meesten hebben grillige bergen en rotsen, versteende wouden, kloven met rotstekeningen, enorm uitgestrekte steenvlaktes, witte velden, rode meteorieten, verborgen oases met zuiver water en groene palmen uit de oertijd. En tal van verborgen schatten. Woestijnen zijn een slapende kracht. Als zij door een regenbui ontwaken, blijkt die ogenschijnlijke leegte ineens dichtbevolkt te zijn. In woestijnen hoor je de stilte en ruik je kristalheldere lucht. Maar het meest bijzonder is de nacht. Dan komt een onmetelijke sterrenhemel tevoorschijn. Niet een, niet een paar, maar hele wolken sterren over elkaar heen. Driedimensionaal, zo ver als je kan kijken. Wanneer je je hand uitsteekt, dan raak je ze bijna aan.

Dus ja, ik begrijp Sharon. Want een ding heb ik al aan mijn verwanten gevraagd. Mijn laatste rustplaats, dat moet in een woestijn zijn.

Een gedachte over “Sterren in de woestijn

  1. Pingback: Terugblik op Israël, ruim 30 jaar later – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.