Polygamie

Sommige mannen dromen van polygamie; anderen beseffen wat een gedoe het kan geven. Het gebeurde tijdens mijn eerste dienstreis naar Oeganda. Daar werden mijn Westerse ideeën mooi op hun nummer gezet.

Met collega’s en iemand van een lokale ontwikkelingsorganisatie bezocht ik vrouwen thuis op het platteland. Zij kwamen van keuterboerderijtjes. Door training, micro-krediet en samenwerking behaalden zij betere oogsten en grotere winstmarges. Een vrouw stond er een beetje achteraf bij. Zij kwam net van haar veldje en had een machete nog in haar hand. Was zij ook blij met de hogere verdiensten? Nou, eigenlijk hoefde het voor haar allemaal niet zo. Want als zij met haar oogst meer geld verdiende, dan moest zij meer geld afstaan aan haar man. En dan kon hij zich uiteindelijk een tweede vrouw veroorloven.

Voilà. Het bleef niet bij deze verrassing. Door haar uitspraak deed ik vervolgens onderzoek naar polygamie. Ik keek naar de sociale, economische en juridische aspecten. De positie van vrouwen in deze huwelijksvorm verschilt sterk per land, cultuur en religie. Soms zijn zij toch echt het beste af met de regels van de Koran.

Een gedachte over “Polygamie

  1. timmerark

    Ik heb eens een documentaire gezien over vier vrouwen die blij waren met hun ene man. Hij zorgde voor de kinderen (met geld) en zij konden zelf af en toe wat bijverdienen terwijl de andere vrouwen op alle kinderen pasten. Het is natuurlijk arbitrair of een huwelijk tussen twee mensen een betere samenlevingsvorm is dan enig ander. Toch?

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.