Leven op het platteland

Mijn zus woont op het platteland. Dat wordt een beetje geromantiseerd. Er is zelfs een speciaal tijdschrift over landleven. Met sfeervolle plaatjes van rustieke gebouwen, dromerige akkers, knoestig hout, stoer bont aardewerk, en vlammen in een open haard. Ik ken het buitenleven van binnenuit.

Platteland in de polder
Om bij mijn zus te komen, moet je eerst over een smal landweggetje gaan. Aan beide zijden is een steil aflopende kant naar de sloot en weilanden. Elke boerderij staat op een groen eiland met bomen en is bereikbaar via een privébrug. Komt de melktankwagen eraan, dan vluchten tegenliggers een brug op. Anders kan je niet passeren. Als kind vond ik die idyllische omgeving heel normaal. Maar nu weet ik wel beter. We hebben er met de hele familie kerst gevierd.

Bij een melkveehouderij
Als kind kwam ik vrijwel dagelijks bij een boer met dertig koeien. In de winterstal was het heerlijk warm en in de zomer mochten de koeien naar buiten. Dat was altijd spannend. Want de hele kudde moest over het erf van de bakker, links een hoog bruggetje over, een stukje winkelstraat door, en dan rechts over de volgende brug naar het weiland. Eenmaal onderweg dansten ze van blijdschap. Zo uitgelaten waren ze.

Persoonlijkheden
Koeien zijn mij dierbaar. Ooit werkte ik met driehonderd van die dames en een paar honderd stuks jongvee. Eigengereide tantes zijn het, met nukken, streken en speelse buien. Sommigen kan ik vijfentwintig jaar later nog uittekenen. Je kan ze echter niet alleen laten. Bij nacht en ontij moet je je nest uit. De donkere kou in om te melken of te helpen als ze kalveren.

Tip van de dag: neem in het curriculum van de middelbare school drie dagen meelopen met veeboer, fruitteler en akkerbouwer op. Dan zien jongeren gelijk hoeveel zorg en toewijding voedselproductie vergt.

Jagen
Op het platteland is wapenbezit tamelijk normaal. Als kind oefende ik eens in de achtertuin met het buksgeweer van mijn vader. Een loodzwaar ding dat ik moeilijk kon richten. Dan zijn die kindergeweertjes in Amerika toch veiliger. (Grapje.)
Afgelopen kerst aten we haas uit eigen polder. In mijn stukje vlees zat een kogel. Mijn zwager heeft een geweer en jachtvergunning. Hij was met zijn maten gaan jagen. Daarna hebben ze de buit eerlijk verdeeld. Het smaakte prima.

Een gedachte over “Leven op het platteland

  1. Henk van Blijderveen

    Mijn schoonmoeder woont op het platteland. Het is niks voor mij. Als je niet oppast wordt je er een slaaf van de (te) grote tuin en van de buren die een bepaald groepsgedrag verlangen.

    Gr. Henk

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.