De zwerver

Het is de middag voor kerstavond. Ik zie je gehurkt tegen een muurtje zitten, in de luwte tijdens een storm en hoosbui. Ik kom net van het AH-slagveld en loop voorbij, zeulend met eendenborst, kerststol en andere lekkernijen. Met je zwarte haar en lichtbruine huid heb je iets van een Latijns-Amerikaanse indiaan. Wat is jouw verhaal, waar kom je vandaan?

Station
Zwervers. Je ziet er de laatste tijd steeds meer. ’s Morgens vroeg wacht ik samen met andere passanten bij het station op de bus. Daar worden we getrakteerd op luidkeels gebrul en gelal van twee bezopen mannen. Om hen heen twee meter vrije ruimte. De wachtenden verdringen zich op een afstandje onder het afdak.

Eng
Mannelijke zwervers vind ik een beetje eng. Ik weet dat ze vaak psychische stoornissen hebben. Ze zijn regelmatig dronken of gebruiken drugs. Hun haren en kleren zijn goor. Ze staan midden op straat tegen bomen te piesen, bij het politiebureau. Ze lijken mij onberekenbaar. Ik weet niet hoe ik met mensen in zo’n toestand om moet gaan. Ik ben gewoon een voorbijganger, geen psychiater.

Supermarkt
Voor bijna elke supermarkt staan bij ons daklozen of zwervers die bedelen om geld voor een nacht onderdak. Soms verbaas ik mij erover hoe gemakkelijk jong en oud hen wat toestopt. Ik zie een zwerver regelmatig terug in de supermarkt. Waar hij netjes afrekent voor vier blikjes van het goedkoopste bier.

Trein
Een stevige Surinaamse zei tegen een rondscharrelende bedelaar in een treincoupé, dat niemand in Nederland om geld hoeft te vragen. Er is een regeling waardoor ze gratis een bed bij het Leger des Heils krijgen. De Roma met hun harmonica heb ik onderweg al een tijd niet gezien. Maar ik ben gestopt met forenzen, dus reis ik nog zelden met de trein.

Stadspark
Er is bij ons geen park meer waar ik kan lopen, zonder van top tot teen te worden bekeken. Goed hoorbaar bespreken rondhangende mannen met bier en joints elke langslopende vrouw. Qua leeftijd kan ik hun moeder wel zijn. In het mooiste park langs statige panden geldt inmiddels een samenscholingsverbod. Kennelijk zijn er ook andere bezoekers die zich hier niet meer prettig voelen. Maar de tekst op het bordje wordt nooit gehandhaafd. Dus waar moet ik nu heen?

Wie ben je?
Hoe ben je zover gekomen, wat is er gebeurd? Was je vader een hufter, die jou en je moeder alle hoeken van de kamer liet zien? Waren je ouders vroeger hippies en zelf verslaafd? Waarom voelde jij je niet thuis, of was je niet gewenst? Ben je zo gekwetst of beschaamd, dat je iedereen de rug toekeert? Dat je vlucht in drank en drugs en geen woord meer wil horen over eigen keuzes, verantwoordelijkheid en naastenliefde. Ligt het allemaal aan de regering en die etterstralen bij de sociale dienst? Of zitten die klojo’s van de GGZ je dwars? Zou je liever een eigen kamer hebben in een open centrum, met professionele begeleiding voor mensen zoals jij?

Crisis
Jij lijkt mij geen slachtoffer van de recente crisis. Mensen die financieel diep zinken, gedragen zich meestal anders. Vaak proberen ze op alle mogelijke manieren vooruit te komen en hun leven te normaliseren. Onder moeilijke omstandigheden kopen ze nog een cadeautje voor hun kinderen. Maar het geeft te denken. Want dakloos worden, dat kan ons nu allemaal overkomen.

Asielzoeker
Ik zie je, Latijns-Amerikaanse indiaan, want jij bent ook een mens. Ben je vertrokken uit een land vol rechteloosheid, en gelooft niemand hier je verhaal? Kan jij niet terug, omdat jouw familie geld voor je reis bijeen heeft gelegd? Zullen ze met ongeloof reageren als je vertelt dat het plan is mislukt? Hoe ben jij in deze miserabele toestand beland?

Ik loop door, want de daklozenopvang is hier vlakbij. Straks mag je gelukkig weer naar binnen. Ik wens je iets beters dan deze manier van leven. Eerder werkte ik in een sector ter bestrijding van armoede en ongelijkheid. Ik heb een bedrijf gehad in fair trade accessoires. Wat kan ik als werkzoekende doen aan de problemen in de wereld? Behalve kritische stukjes schrijven in een blog.

Maak je geen zorgen, er komt een oplossing. Altijd. Fijne feestdagen!

3 gedachtes over “De zwerver

  1. Pingback: Man van licht | svara

  2. Pingback: Een blog als dynamisch dagboek – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.